Hírek

2007.06.21. 17:28

Sólyom vétót mond Horn kitüntetésére?

Sólyom László államfő aggályosnak tartja, hogy Horn Gyula kormányfőt kitüntessék

BAMA

Sólyom László államfő aggályosnak tartja, hogy Horn Gyula kormányfőt kitüntessék, "mert 1956-os tevékenysége ellentétes a Magyar Köztársaság Alkotmányának értékrendjével" - mondta Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke - írja a hirado.hu az MTI-re hivatkozva.

Wéber Ferenc közölte: az államfő Horn Gyula kitüntetésének ügyében megvárja az Alkotmánybíróságnak (Ab) a kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését. Mint mondta, a sajtóban megjelent hírek szerint az Ab még a testület nyári szünete előtt dönt a kitüntetésekkel kapcsolatos alkotmányértelmezésről.

Wéber Ferenc felhívta a figyelmet arra: 2006 októberében Horn Gyula, a német Die Welt című német napilapnak úgy nyilatkozott, hogy 1956-ban a pufajkás osztagban a törvényes rendet védte.

Az MTI csütörtökön kormányzati körökből értesült úgy, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

Öt évvel ezelőtt, 2002-ben már született egy hasonló javaslat: Medgyessy Péter akkori miniszterelnök fordult levélben Mádl Ferenc akkori köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy Horn Gyula 70. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetést kapjon. Mádl Ferenc levélben visszautasította a kérést, és a volt szocialista kormányfő kitüntetése ellen több civil szervezet is tiltakozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!