Hírek

2007.06.07. 18:30

Végzetes paneltűz a fővárosban

Kigyulladt tegnap egy budapesti panelépület felső három szintje, és bár a tűzoltók 15 perc alatt a helyszínen voltak, egy idős hölgy életét már nem tudták megmenteni. A nő szomszédai szeme láttára égett össze lakása erkélyén.

Vég Márton

Az első hírekkel szemben nem kettő, hanem egy ember halt meg, 15-en pedig füstmérgezést szenvedtek, amikor Budapest XV. kerületében csütörtök délután kigyulladt egy tízemeletes panelépület felső három szintje. A szemtanúk elmondása szerint a tűzoltók 15 perc alatt érkeztek a helyszínre, de egy felismerhetetlenségig összeégett idős hölgyön már nem tudtak segíteni.

A nő a tűz elől a lakása erkélyére menekült, ahonnan segítségért kiáltott, de a lángok nemsokára oda is kicsaptak. Mindezt az utcáról több százan figyelték. Végül azt látták, hogy a nő haja és háta lángra lobbant, majd pedig összeesett az erkélyen. Korábban úgy lehetett tudni, hogy egy fiatalember is életét vesztette, de később kiderült, hogy a férfinak sikerült átmásznia egy másik erkélyre, így megmenekült.

A szemtanúk beszámolói szerint nem biztos, hogy a tűzoltók munkájával minden rendben volt. Egyrészt az egyik daruskocsi nem működött, másrészt volt aki azt állította, hogy a lánglovagok először rossz címre szálltak ki. Ez könnyen előfordulhatott, hiszen a tűz a Páskom park 35. számú épületében keletkezett, de a környéken van Páskomliget utca is. Egyelőre még vizsgálják a tűz okát és keletkezésének helyét. Az épületből kimenekülő emberek azonban arról számoltak be, hogy a tűz egy hatodik emeleti lakásban keletkezett és a szemétledobón keresztül gyorsan terjedt tovább.

„A legmagasabb, ötös kiemelt riasztással vonultunk a helyszínre, 120 tűzoltó dolgozott az oltásban és az emberek kimentésén. Munkájukat nehezítette, hogy a lakásokban csak légzőkészülékkel tudtak dolgozni” – mondta Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője. Az oltást tehát néhány óra alatt befejezték, a lakások azonban teljesen kiégtek, míg az oltáshoz használt víz a tízemeletes panelépület legalsó szintjét is átáztatta.

A 30 kocsival kiérkező tűzoltók dolgát megnehezítette, hogy a sok parkoló autó miatt nem találtak megfelelő helyet az oltáshoz. „Egy ember meghalt, de még nem tudni, hogy hány sérült van. A füstmérgezést szenvedett embereket előbb a helyszínen oxigénnel láttuk el, majd többségüket az Erzsébet kórházba szállítottuk” – mondta Győrfi Pál, a mentősök szóvivője.

Vég Márton -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!