Hírek

2007.06.08. 06:52

Veszélyben a magyar termőföld?

Meg kellene teremteni a földvételi lehetőséget a belföldi jogi személyek számára is

BAMA

Ha nem közelednek egymáshoz a mai álláspontok a földtulajdonlási kérdésekben, 2011 után a külföldi magánszemélyek kezére játsszuk a hazai termőterületeket – jelentette ki Gráf József agrárminiszter mezőgazdasági bizottsági meghallgatásán. Hozzátette: nincs reális esély arra, hogy – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utasításának megfelelően – el lehessen érni Brüsszelben a külföldiek tulajdonszerzését tiltó, ma hatályos moratórium hároméves – 2014-ig szóló – meghosszabbítását.

Az egyik végletes vélemény szerint meg kellene teremteni a földvételi lehetőséget a belföldi jogi személyek számára is, míg a másik, azaz az ellenzéki álláspont alapján csak a magántermelőknek kellene vásárlási lehetőséget biztosítani – hangoztatta a miniszter. Megítélése szerint a nyári parlamenti szünet után azonnal meg kellene kezdeni a szakmai-politikai egyeztetéseket.

Sem az ellenzéki, sem a kormánypárti képviselők nem értenek egyet azzal, hogy az FVM felügyelete alatt álló Nemzeti Földalapot egy új vagyonkezelő részvénytársaságba vonná a kormány. Az agrárminiszter szerint ugyanakkor továbbra is megfelelő kontrollt jelenthet az állami termőföldek fölött, hogy a birtokpolitikai irányelvek kialakítása továbbra is az FVM-nél maradna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!