Hírek

2007.09.21. 16:40

A nemzetbiztonságot is vizsgálná az új biztos

Várhatón hétfőn szavaz a parlament, elfogadja-e Szabó Mátét az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. A politológus-jogszociológus professzort Sólyom László köztársasági elnök jelölte. Személyét a parlament alkotmányügyi bizottsága túlnyomó többséggel támogatta.

Z. M.

Szabó Máté ombudsmanként a gyülekezési joggal összefüggésben a nemzetbiztonsági szolgálatokat is vizsgálná, lehet-e valamilyen összefüggés szerepük és az egy éve tartó konfliktussorozatok között. Ha nincs, ezzel számos összeesküvés elmélet megdőlne. A Magyarországon zajló gazdasági-szociális reformok mellékhatásaként óhatatlanul alkotmányos visszásságok tömege keletkezik. Ezeket is vizsgálni kell.

Hétfőn amúgy három kétharmados kérdésben is megállapodásra juthatnak a parlamenti pártok – ezt már Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mondta egy lapnak. Megegyeznek a jövő nemzedék országgyűlési biztosáról szóló javaslatban, a házszabály módosításának egyes kérdéseiben, és az Országgyűlés és a kormány együttműködéséről szóló indítványban is. Az új ombudsman feladata a gyermeki jogok és a környezetvédelem felügyelete lenne. A javaslatot legkorábban októberben tárgyalhatja az Országgyűlés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!