Hírek

2007.09.04. 16:03

A norvég munkás 38 dollár értéket állít elő óránként

Az amerikai munkás hozza létre a legnagyobb értéket egy év alatt az egyes országok gazdaságait tekintve, míg az egy munkaórára eső termelés terén a norvég dolgozók a legeredményesebbek, derül ki az Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) felméréséből. Világszerte 1,3 milliárd ember tengődik kevesebb, mint napi 2 dollárból.

BAMA

[caption id="" align="alignright" width="180"] A dél-kelet-ázsiai munkások produktivitása 10 év alatt megduplázódott
[/caption]A tanulmány megállapítja, hogy a szakadék továbbra is hatalmas a termelékenység terén a fejlett világ és más régiók között, habár több térség – Dél-Ázsia, Kelet- és Dél-Európa – erős fejlődésen megy át, amely csökkenti a különbségeket. A jelentés megállapítja, hogy Dél-Ázsiában például az elmúlt 10 évben megduplázódott az egy munkásra jutó előállított érték.

Jelenleg a legtöbbet az amerikai munkás termeli évente, 63.558 dollárt. Az elsőség azonban csak a jóval hosszabb műszakoknak köszönhető, ugyanis az egy óra alatt előállított érték terén az Egyesült Államok dolgozói már lemaradnak. Az átlag norvég ugyanis 37,99 dolláros óránkénti teljesítményre képes – szemben az amerikaiak 35,6 dollárjával -, ám tavaly csak 1407 órát töltöttek az északi dolgozók munkával, míg a tengeren túl ez a mennyiség 1800 óránál is több. A jóval rövidebb műszakok miatt a norvégok az éves viszonylatban így jócskán lemaradnak, ugyanis megelőzik őket az ír – 55.986 dollár -, a luxemburgi – 55.641 dollár -, a belga – 55,235 dollár – és a francia – 54.609 dollár – munkavállalók is. A számítás fő módszere egyébként az volt, hogy az adott ország bruttó össztermékét (GDP) elosztották a munkában töltött órákkal. A norvégok kiemelkedő órabérüket egyébként jelentősen megdobta az is, hogy országuk hatalmas földgáz- és kőolajexporttal bír.

Az ILO szakemberei felhívják a figyelmet, hogy világszerte majd 200 millió ember van munka nélkül, s minden második munkavállaló sebezhető, vagyis társadalombiztosítás és érdekképviselet nélkül kell dolgozzon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!