Hírek

2007.09.17. 06:10

A tárca szerint lesz elegendő gabona

Magyarországon nem lesz hiány, mivel a kormány lépéseket tett a takarmánygabona biztosítására, és uniós engedélyezés előtt áll egy takarmányvásárlási hitel, amellyel a magas gabonaárak hatását a jövő évre is át lehet tolni.

BAMA

Ezt Gráf József földművelésügyi miniszter jelentette ki az elmúlt héten Bábolnán. A hitelről a miniszter elmondta, hogy ötéves futamidővel és egyéves moratóriummal ötvenszázalékos kamattámogatású hitelt biztosítanak azoknak, akik legalább ötven százalékát megvásárolják a szükséges takarmánynak. A kormány megbízásából felvásárlások is történtek.

A piacról eközben olyan hírek érkeznek, hogy hiába van ötvenezer forint felett a gabona tonnájának jegyzése a világban, a termelők jelentős része a felvásárlókkal már korábban leszerződött harmincezer forint körüli értéken. A szállítási kötelezettség alól az aszályra hivatkozva ugyan ki lehet bújni a mennyiséget illetően, de szerződésszegésnek számít, ha a gazda a gabonát másnak adja el drágábban. Meg lehet viszont próbálni a szerződés módosítását is, ami mindkét félnek érdeke, hiszen a felvásárló így áruhoz jut, nem kell elhúzódó perrel érvényesítenie a szerződésszegésből eredő kárát. A piac ismerői azonban jelentős számú perre is számítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!