Hírek

2007.09.28. 19:04

Aláírásgyűjtés a mianmari erőszak ellen

Aláírásgyűjtésbe kezdett az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet pénteken annak érdekében, hogy a magyar külügyminisztérium diplomáciai eszközökkel gyakoroljon nyomást a mianmari kormányra az erőszak beszüntetésének érdekében. A budapesti akcióhoz csatlakozott a Humanista Mozgalom is.

BAMA

A mianmari katonai kormány augusztus 19-én drasztikusan megemelte az üzemanyagok és a tömegközlekedés árát, ami tüntetések sorozatát vonta maga után. A lakosság megmozdulásaihoz szolidaritásuk jeleként buddhista szerzetesek csatlakoztak. A délkelet-ázsiai országban napok óta tart a százezres békés tüntetés a szerzetesek vezetésével. A hatóságok szeptember 26-án először gumibotokkal, majd könnygázzal kezdték meg a tüntetések feloszlatását, később a tömegbe lőttek. Eddig négy halálos áldozatról és mintegy ezer letartóztatottról számolnak be a hírügynökségek.

Fodor Márk, az AI magyarországi elnöke elmondta: az összegyűjtött aláírásokat tartalmazó okmányt Göncz Kinga külügyminiszterhez kívánják  eljuttatni, s arra szólítják fel, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat azokkal az országokkal, amelyek szorosabb diplomáciai kapcsolatban állnak a mianmari katonai kormánnyal (Kína, Oroszország).

A mianmari katonai juntára nehezedő nemzetközi nyomás szemlátomást erősödik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsát rendkívüli ülésre hívták össze, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig közös nyilatkozatban szólította fel az ázsiai ország kormányát, hogy hagyjon fel a békés tüntetők elleni erőszakkal. A hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország szintén elítélte az erőszakos cselekedeteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!