Hírek

2007.09.24. 15:23

Arzénmentesítésre 56 milliárd

Rendet kíván tenni az ország ivóvíz készletében a kormány, így az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 250-260 milliárd forint értékű európai uniós forrást költ a vizek arzénmentesítésére, ezt növeli a hazai hozzájárulás, mondta Bajnai Gordon önkormányzati miniszter.

AS

Az első két évre kiírták a pályázatot, az 56 milliárdos összeghez szükséges önrészt az önkormányzatok kedvezményes hitelkonstrukcióval teremthetik elő. Az MFB-től igényelhető hitelt öt év után kell törleszteniük, s az első öt évben a kamatköltségek közel 80 százalékát az állam állja, a maradék hányad az önkormányzatoké. Hazánkban 900 településen több, mint 10 mikrogramm a vizek literenkénti arzéntartalma, ebből 74 helyen a legsúlyosabb, 30-50 mikrogramm. Magyarország vállalta az uniós előírást, hogy 10 mikrogramm alá viszi ezt a szennyezést.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerint vannak országok (Chile, Argentína) ahol az 1000 mikrogrammot is eléri ez az érték. Ám bőr-, hólyag-, vese daganatot csak több évtizedes vízfogyasztás okozhat - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!