Hírek

2007.09.25. 16:35

Bajnai a béna kacsa ellen

Kistérségi szintre helyezne bizonyos jegyző feladatokat az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon kedden a jegyzői rendszer átalakításának reformléptékű lépéseiről beszélt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökségi ülésén.

É. S.

A tárcavezető példaként említette az önkormányzatok vagyonkezelői jogainak kiterjesztését, az erős középszint létrehozását, valamint az önkormányzatok feladatainak, és az ahhoz rendelt források áttekintését. Erősítené a polgármesterek jogállását is, hogy adott esetekben elkerüljék a képviselő-testülettel szembeni „béna kacsa” állapotot. Bajnai Gordon szerint megoldást kellene találni arra is, hogy az önkormányzatok egyértelműen jogsértő döntéseit ne lehessen évekig fenntartani. Ezeket a döntéseket csak az Alkotmánybíróság vagy más bíróságon lehet megtámadni. „Adóügyekben azonban jövőre nem kell nagy változásra számítaniuk az önkormányzatoknak” – hangoztatta a tárcavezető.

Molnár Gyula, a TÖOSZ elnöke az érdekképviselet álláspontját ismertetve azt mondta: az elmúlt esztendőkben tovább gyengült az önkormányzatok önállósága és autonómiája. Az elmúlt 17 évben számtalan új kötelező feladatot kaptak az önkormányzatok, ám az ezek ellátásához szükséges források jelentős részét nem tették hozzá. A TÖOSZ még ebben az évben kidolgozza az úgynevezett „önkormányzati minimumot”, mely azokat a minimális önkormányzati szolgáltatásokat rögzítené, amelyek a legkisebb településen is elérhetőek kell hogy legyenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!