Hírek

2007.09.22. 09:43

Csapdában érzik magukat

Jövőre száznegyvenezer nyugdíjba vonuló juttatását alacsonyabban állapítják meg, a személyi jövedelemadó változása pedig egymillió nyugdíjast is érinthet hátrányosan.

Europress-összeállítás

Nem csitul a tiltakozás a nyugdíjak csökkentése miatt: mint azt lapunkban korábban megírtuk, több civil szervezet is petíciókkal tiltakozik a jövőre életbe lépő változások ellen. „Csapdahelyzetben vagyunk” – jelentette ki lapunk kérdésére Pajor Gyulai Károly, a Nyugdíjas Polgári Egyesület képviselője. „A nyugdíjak nagyon komolyan veszítenek értékükből már az év végéig és utána csak rosszabb lesz a helyzet” – állította. Szerinte ugyanis a magas infláció miatt a nyugdíjak az utólagos kompenzáció ellenére is 4-5 százalékkal kevesebbet érnek, mint egy éve. Számításaink szerint a nyugdíjasok által igénybe vett közüzemi szolgáltatások és az élelmiszer- és gyógyszerárak emelkedése miatt akár éves szinten 12 százalékkal nőhetnek a kiadásaink” – indokolta. „Aki jövőre megy nyugdíjba, még rosszabb helyzetben van: öt, vagy akár tizenöt százalékkal is alacsonyabb összegű nyugdíjat állapíthatnak meg számukra.”

2008 januárjától ugyanis a nyugdíjak kiszámításánál figyelembe vett kereseteket, jövedelmeket nemcsak azok személyi jövedelemadó tartalmával kell csökkenteni, hanem a keresetekből levont járulékok összegével is, ideértve az egyéni nyugdíjjárulékot, a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat, az egyéni egészségbiztosítási járulékot és a – Munkaerőpiaci Alapba fizetendő – munkavállalói járulékot.

A személyi jövedelemadó változásai pedig még hozzáadódnak ezekhez a terhekhez: akinek a nyugdíj melletti jövedelme éves szinten meghaladja a minimálbér 12 szeresét, azaz jelenleg a 786 ezer, jövőre valószínűleg 834 ezer forintot, annak nem folyósítják tovább a nyugdíját. Ha ezt a keretösszeget decemberben lépi át, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetnie. „Becsléseink szerint ez legalább egymillió nyugdíjast érint hátrányosan” – jelentette ki Pajor Gyulai Károly.

Ez a szabályozás a nyugdíjtörvény 2006-os módosításával került a jogszabályokba, de csak a 2008 január elsejétől nyugdíjazottaknál lép életbe. Ugyanakkor 2009-től kezdődően további szigorítások várhatóak: a szabályozás kiterjed minden 62 év alatti nyugdíjasra, az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár pedig egységesen 59 év lesz férfiaknak és nőknek egyaránt. „Ha nem teszünk semmit, egyszerűen össze fog omlani a nyugdíjrendszer” – mondta Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő, a Standart&Poor brit hitelminősítő intézet legfrissebb jelentésére hivatkozva, a Magyar Televízió Este című műsorában. A jelentés ugyanis kiemeli: több európai országban, így hazánkban is, olyan alacsony a születések száma, hogy néhány évtizeden belül a nyugdíjak finanszírozását már csak hitelekből tudná megoldani a költségvetés.

„Vészharangot nem kell kongatni, de rendkívül súlyos helyzet alakult ki” – mondta az Estében Iván László fideszes országgyűlési képviselő. „Annál is inkább, mert a magyarországi népességi alakulás az úgy alakult, hogy egyidejűleg fogyatkozunk és egyszerre idősödünk. Ebből származóan az utánpótlással gondok vannak, a nyugdíjkasszát évente már most is a költségvetésből kell kipótolni” – mondta a képviselő, az Estében. A politikus szerint azonban nem a járulékok növelésével kell feltölteni a nyugdíjkasszát, hanem éppen egy egyszerűbb, alacsonyabb járulékrendszerrel segíteni a gazdasági növekedést és szélesíteni a járulékfizetők körét.

Hasonlóan vélekedik Holtzer Péter, a Magyarország Holnap Nyugdíj- és Időskori Kerekasztalának elnöke, aki szerint egyelőre a fiskális kényszer hatására születő rövid távú módosításokkal találkozunk. „A járulékkulcsok megemelése – bár már az idén is javítja a Nyugdíj-biztosítási Alap egyenlegét – fékezi a gazdaság bővülését, ráadásul hosszú távon még a magas elvonási szint sem elegendő az egyensúly biztosításához. Mivel az élőmunkateher Magyarországon tovább nem növelhető, sőt, a versenyképesség megőrzése azok csökkentését követelné meg, a kiutat a kiadások lefaragása jelenti.” – mondta a szakember a Világgazdaságnak.

Szekeres: a rendvédelmisek választhatnak, mi a kedvezőbb

A jövőben kedvezőbb nyugdíjat választhatnak azok a rendvédelmi szerveknél, illetve fegyveres testületeknél dolgozók, akik legalább 20 évet szolgáltak. A kormány döntését ismertető Szekeres Imre elmondta: idén december 31-én rögzítik a nyugdíjak aktuális összegét, amit a tényleges nyugdíjba vonulásig minden évben az adott évre előre meghatározott összeggel növelik. Így az érintetteknek választási lehetőségük lesz a hatályos szabályok szerint járó ellátás, illetve a nyugdíj évenkénti emelésekkel növelt összege között. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy sokan ne menjenek csak azért nyugdíjba, mert később hátrány érné őket a nyugdíjszámítás miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!