Hírek

2007.09.19. 15:51

Decembertől félmilliárdos fogyasztóvédelmi bírság?

Ötszázmillió forint lehet a jövőben a fogyasztóvédelmi bírság felső határa, súlyos visszaélések esetében pedig be is zárathatják a vétkes boltot a fogyasztóvédők - szerepel a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló jogszabály jelenlegi változatában.

N.M.

Előreláthatólag októberben dönt arról a kormány, hogy pontosan milyen formában bocsássa a parlament elé a jogszabályt, ami a javaslat szerint decemberben léphet életbe. Ez utóbbi dátum azért is valószínű, mert a tervezet alapjául több kötelezően átültetendő uniós jogszabály szolgál. "Egyetértünk azzal, hogy az uniós előírásoknak megfelelően szigorúbban és körültekintőbben kell fellépni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen." - nyilatkozta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Véleménye szerint azonban a jogszabálynak pontosan meg kellene határoznia, hogy milyen súlyos esetekben tehetnek lakatot a boltok ajtajára, illetve mikor szabhatják ki a maximális félmilliárdos bírságot a fogyasztóvédők. Indoklása szerint erre már csak azért is szükség lenne - bár jelenleg nincsen felső határa a bírságoknak - mert az eddigi gyakorlatban alkalmazott maximum 4-5 milliós büntetések százszoros emelkedését hozhatja az új jogszabály.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!