Hírek

2007.09.03. 05:51

Demszky kivonul a kaszárnyából

Demszky Gábor megirigyelhette a Gyurcsány-kabinet kormányzati negyedét, mert a főpolgármester kisebb változatban ugyan, de hasonló tervet szavaztatott meg a közgyűléssel. A mini kormányzati negyed 2011-re épülhet fel.

Vég Márton

Apróbb szépséghibákkal ugyan, de a fővárosi közgyűlés csütörtökön megszavazta a Városháza Fórum építészeti tervpályázatának kiírását. Ez magyarul annyit jelent, hogy elvileg az utolsó akadály is elhárult azelől, hogy az egykori Károly körúti bazársor mögötti 40 ezer négyzetméteres területen 2011-re felépülhessen a mini kormányzati negyed a Főpolgármesteri Hivatal tengernyi ügyosztálya számára. A szépséghibák: az egy fős MSZP-SZDSZ koalíciós többség akkor döntött az ügyben, amikor az ellenzék egy másik eset miatt – vita a Magyar Gárdáról – már régen kivonult az ülésteremből. Valamint az eljárási folyamatból kifelejtették a fideszes vezetésű városfejlesztési és városképvédelmi bizottságot, így kizárólag a főpolgármesteri kabinet és szocialista elnökkel bíró kiemelt fejlesztések bizottsága tárgyalhatott róla.

„A történelmi városképhez illeszkedő, de a főváros modern arculatát is meghatározó karakteres épületegyüttesre van szükség, amely Budapest megújulásának egyik jelképévé válhat” – fogalmazott Ikvai-Szabó Imre. A főpolgármester-helyettes a beruházási költségekről egyelőre nem mondott semmit, de azt elárulta, hogy a fejlesztés közpénzek felhasználása nélkül PPP-konstrukcióban valósulhatna meg. A Városháza telke, valamint a régi és az építendő új irodák az önkormányzat tulajdonában maradnának, ellenben az ingatlant „határozott időre” bérbe adná a főváros a befektetőnek.

Ez a konstrukció sokak számára ismerős lehet, hiszen a Nyugati pályaudvarnál is hasonló szerződési feltételek mellett húzzák fel a kormányzati negyedet a minisztériumoknak. Ott 29 hektáron építkeznek 140 milliárd forintért, Demszky Gábor főpolgármester pedig 4 hektárt rendezne át környezetbarát megoldással, az arányokat figyelembe véve 19 milliárd forintért.

Fontos tudni, hogy a Városháza Fórum építészeti tervpályázata a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületén – amelyet eredetileg kaszárnyaként, majd kórházként is használtak – és parkolóin kívül a Merlin színházat és a belvárosi tűzoltóságot is érinti. Sorsuk bizonytalan, de valószínűleg lebontják a meglehetősen romos állapotban lévő házakat.

A Városháza azonban műemléki és régészeti védettséget élvez, ezért az épületét bontás helyett inkább felújítják. A szomszédságában lévő foghíjtelekre pedig felépítenék az új épületegyüttest, amelyek üzemeltetése gazdaságosabb lenne a réginél. A lakosságot kiszolgáló ügyosztályokat ide költöztetnék át, míg a felújított műemléképületbe csupán a főváros reprezentatív funkcióit ellátó irodái maradnának.

Ugyanakkor a mini kormányzati negyed létesítményeiben többek között színház és kiállítóterem is helyet kaphatna. Ám ezekre nem biztos, hogy szükség van az Erzsébet téri Gödör közelsége miatt. A Fidesznek még nincs véglegesen kialakult álláspontja a témában, de megkérdőjelezik, hogy iskolabezárások és kórházösszevonások idején éppen ilyen célra kellene költeni a pénzt. „Lehet, hogy kivételesen jó dologról van szó, de Demszky Gábor Budapest hercegének képzeli magát, és az ellenzék véleményére egyáltalán nem kíváncsi” – mondta lapunknak Ughy Attila, a városfejlesztési bizottság fideszes elnöke.

A Városháza Fórum ötlete nem új, hiszen Demszky Gábor főpolgármester már legalább 1997 óta tervezgeti megvalósítását. Most felgyorsulhatnak az események, hiszen a pályázatot még az ősszel meghirdethetik. Az eredményhirdetés után az építési engedélyek beszerzése következik, majd a pénzügyi terv kidolgozása. Az építészeti tervek elbírálásakor az ígéretek szerint figyelembe veszik a Budapest Szíve Program célkitűzéseit, így az autósforgalom radikális csökkentését, a zöldfelületek és a gyalogoszónák kiterjesztését, valamint a belvárosi közterületek megújítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!