Hírek

2007.09.20. 18:57

Eladhatók a regionális vízművek

Az állami vagyon – könyv szerinti – értéke mintegy tízezermilliárd forint, ám piaci értéke ennél magasabb is lehet. Az új vagyontörvény egységes nyilvántartást hoz létre, így a valós értékről is képet kaphatunk. Nincs döntés az állami vagyon értékesítéséről, az ezzel ellenkező híresztelés puszta riogatás – közölte Tátrai Miklós a Pénzügyminisztérium (PM) szakállamtitkára csütörtökön.

Sz. B.

Hangsúlyozta: az állami vagyon értékesítése nem lesz könnyebb az új törvény szeptember 25-i hatályba lépésével, ellenkezőleg, a parlamentnek lehetősége lesz a vagyonelemek eladását megtiltani. Az öt regionális vízmű kikerülhet az állami tulajdonból, de arról nincs szó, hogy a vízbázis, vagy a szennyvíztisztító is értékesíthető legyen, hiszen a cégek csak az üzemeltetési jogot gyakorolják. A szakállamtitkár szerint az egyik fő gond, hogy a vagyonkezelő szervezetek más nyilvántartás szerint végzik az állami vagyon kezelését. A másik probléma, hogy számos esetben ingyenes a vagyonkezelés, ez nem ösztönzi a vagyonkezelőt, még a szinten tartásra sem. Az új jogszabály bérleti jogviszonyhoz köti az állami vagyon használatát, amitől átláthatóbbnak remélik a rendszert. A döntéseket ezentúl a Nemzeti Vagyonkezelési Tanács hozza meg – közölte Tátrai Miklós.

A nemzeti vagyon eladása a szociális válság további elmélyülését eredményezi – reagált Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője az elmondottakra, hiszen így szerinte számos közszolgáltatás, az energia és a postai díjak is ára növekedni fog. A szóvivő idézte a környezetvédelmi és vízügyi tárca tisztségviselőjét, aki korábban már elismerte, a privatizáció után 50-100 százalékkal nőnek a vízdíjak. Szijjártó szerint profitérdekeknek nincs helye a közszolgáltatásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!