Hírek

2007.09.23. 16:53

Elszámolás nélkül utaznának

Gyurcsány Ferenc elszámoltatná a képviselőket felvett költségtérítéseikkel, de frakcióknak úgy látszik, megfelel a mostani állapot.

Europress-összeállítás

Hiába Gyurcsány Ferenc szándéka, ha a frakciók nem értenek vele egyet – a parlamenti pártok a házbizottság csütörtöki ülésén elvetették a kormányfő azon javaslatát, hogy a költségtérítések szabályozását megváltoztassák. Gyurcsány Ferenc a parlament első ülésnapján ismertetett 48 pontos cselekvési tervében az „Új rend” alcím alatt arról írt: a kormány felkéri az Országgyűlést „a költségtérítések elszámoltatható, átlátható rendszerének kialakítására”. A frakcióvezetőknek és Szili Katalin  házelnöknek küldött levelében pedig már úgy fogalmazott: mindkét ügy élénken foglalkoztatja a társadalmat, és az emberek többségét joggal  irritálja. A helyzet ugyanis jelenleg az: a képviselőknek nem kell számot adniuk arról, mit tettek a felvett pénzekkel, melyet elvileg szabadon utazásra, lakhatásra kapnak.

A távirati iroda értesülései szerint a házbizottsági ülésen mind az öt parlamenti párt képviselője kinyilvánította, hogy nem vennék szívesen a képviselői költségtérítés szabályozásának megváltoztatását, és kifogásolták a miniszterelnök szóhasználatát is. Répássy Róbert az információk szerint (Fidesz) azt mondta: nem a kormány ellenőrzi az Országgyűlést és a képviselőket, hanem  fordítva. Répássy hozzátette az is irritálja az emberek többségét, hogy a miniszteri illetményt az elmúlt öt évben majdnem 170 százalékkal emelték. Az előbbi felvetéssel az MTI szerint a liberális Gusztos Péter (SZDSZ) is egyetértett. A szocialista Göndör István frakcióvezető-helyettes pedig azt mondta: a politikusság is főállású munka, és el kell dönteni, hogy megfizetik-e rendesen, esetleg a képviselők keressenek más elfoglaltságot.

A miniszterelnök a képviselők munkából való hiányzását is szankcionálná: „a parlamenti képviselői munkavégzés szigorúbb szabályozása” című pontban Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: jogos a kritika, hogy a képviselők sokszor csak munkaidejük töredékét töltik a T. Házban. A frakciók véleménye ugyanakkor a kiszivárgott információk szerint az: a bizottságok ülésezési rendje miatt képtelenség, hogy a képviselők megfelelő arányban és számban részt vegyenek az üléseken,  amelyek többször a frakcióülésekkel és a plenáris üléssel is egy  időben vannak. Több képviselő úgy vágott vissza a miniszterelnöknek a házbizottsági ülésen: a hiányzások ügyében a kormánynak a saját háza táján is lenne keresnivalója, sokszor ugyanis a bizottsági munkában a politikai érvelésre képtelen köztisztviselők jelennek meg az államtitkárok vagy miniszterek helyett.

Szili Katalin házelnök a távirati iroda szerint Gyurcsány Ferencnek küldött válaszlevelében a javaslatok időzítését is sérelmezte, mondván: a felvetés tovább rontja az Országgyűlés és a képviselők amúgy is megtépázott tekintélyét.

A viták kapcsán egyedül az MDF közölte: a költségtérítés elszámolásával kapcsolatban a házbizottságon történtektől függetlenül az a véleményük, hogy a honatyáknak ne legyenek kiváltságaik az elszámolásban.

A képviselők költségtérítéséről a honatyák tiszteletdíjáról szóló jogszabály így fogalmaz: a képviselő havonta költségtérítési átalányra jogosult, ez az alapdíjnak, mely jelenleg 220 ezer 800 forint – budapesti lakhely esetén – a hetven százaléka. A költségtérítés a lakhely távolságát alapul véve sávosan nő: így 50 kilométerig 85, 100 kilométerig 100, 150 kilométerig 115, 200 kilométerig 130, 250 kilométerig 145, e fölött pedig 160 százalék a fizetésen felül kapott – és nem elszámolásköteles – pluszpénz. A nem fővárosi képviselőket – ha az Országgyűlés nem tud számukra lakhatást biztosítani, vagy azt a honatya nem fogadja el – további 50 százalékos lakhatási kiegészítés illeti meg. Így előfordulhat az, hogy egy távol lakó, önállóan lakást bérlő honatya akár 450 ezer forintos havi költségtérítést is kaphat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!