Hírek

2007.09.23. 06:01

Jelzálogkölcsönt akar felvenni a lakásra, félek én ettől

Olvasónk fia hárommillió forintos jelzálogkölcsönt akar felvenni a lakására. Az anyának azonban holtig tartó haszonélvezeti joga van az ingatlanon. Fél, hogy a fia bebukja a pénzt.

BAMA

A hölgy aggódik, ami nem csoda, mert fia alkoholista, és egy hasonló életvitelű barátjával közösen akar vállalkozásba fogni a felvett kölcsönből. Ilyen körülmények között az ügyvéd semmiképpen nem javasolja, hogy az anya beleegyezzen a kölcsönszerződésbe. Tiltakozásának az anya könnyen érvényt szerezhet – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A jelzálogkölcsönről szóló szerződéshez ugyanis az ő hozzájárulása is szükséges. Alá kell írnia a dokumentumot mint az ingatlanra bejegyzett holtig tartó haszonélvezeti jog gyakorlója. Enélkül fia a fenti ügyben nem léphet. Az asszony egyszerűen ne egyezzen bele a hitelfelvételbe.

A kedves olvasó fél tőle, hogy fia kijátssza őt a háta mögött, például úgy, hogy meghamisítja az ingatlan tulajdoni lapját. Ettől azonban két okból sem kell tartania – mondja a szakember. Egyrészt mert a hamisított tulajdoni lappal kötött kölcsönszerződés érvénytelen. Másrészt a bankok általában nem az ügyféltől, hanem magától a földhivataltól kérik ki a tulajdoni lapot. Azon pedig rajta van a holtig tartó haszonélvezet ténye és a jog gyakorlójának neve. Így a hölgy fiának esélye sem lesz rá, hogy fondorlatos módon kijátssza a törvényt.

Ám ha ez valamilyen úton-módon mégis sikerül neki, és netán a lakás is elúszik a hölgy tudta nélkül, a kedves olvasónak továbbra is vannak lehetőségei. Eljárást indíthat mint a haszonélvezeti jog gyakorlója a hitel-, illetve az adásvételi szerződés semmissé tételéért. Mindez persze lelkileg nehéz, ha közeli hozzátartozónkról van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!