Hírek

2007.09.17. 06:11

Kié legyen a vidék pénze?

A magyar vidék élni akar! – ezzel a mottóval tartottak országos mezőgazdasági konferenciát és fórumot Lakiteleken.

Balai F. István

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az ökológiai állattartási rendszerek és az őshonos állatfajták egyelőre nem kapnak végtermék-előállítási, termelési támogatást - fotó: Banczik Róbert
[/caption]Az utóbbi időben gyakorlattá vált, hogy az ellenzékinek számító lakiteleki mezőgazdasági fórumsorozat egy-egy rendezvényén a kormány vagy a kormányzó pártok képviselői is kifejtik véleményüket. Legutóbb Ficsor Ádám, az FVM államtitkára vitatkozott a gazdákkal, az elmúlt héten pénteken pedig Karsai József, az MSZP országgyűlési képviselője vett részt és szólalt fel a fórumon. A programban több téma megvitatása is szerepelt, ezek közül Az agrárkárenyhítés és –katasztrófahelyzet címmel tartott rész egyik előadója volt Karsai képviselő, akit mint Battonya polgármesterét  és mint gazdálkodót is köszöntöttek a szervezők. A kormánypárti képviselő arra a nyílt levélre is utalt, amit egy hónappal ezelőtt írt a földművelésügyi miniszternek, hivatkozva a katasztrófahelyzetre, és kérve a kárenyhítést. Mivel a gabonaár-robbanás miatt drága lesz a takarmány, a tenyészállatok számának csökkenése várható. Karsai József szerint az EU-ban nem gazdálkodási, hanem támogatási verseny folyik. A bennünket sújtó támogatási hátrányt úgy lehetne most kiküszöbölni, ha a kormány százmilliárd forintért vásárolna takarmányt, amit hatvanmilliárdért adna oda a gazdálkodóknak.

Az Új Magyarország vidékfejlesztési program vitájának előadója Ángyán József akadémiai doktor, a gödöllői egyetem professzora, a Fidesz országgyűlési képviselője volt. Arra buzdított, hogy az EU által erős kritikával illetett és még jóvá nem hagyott vidékfejlesztési program végső változatát a kevésbé tőkeerős gazdálkodók javára próbálják meg módosíttatni az FVM-mel. A tét ugyanis az, kié lesz az 1400 milliárd forintos fejlesztési támogatás: keveseké, vagy a vidéki népesség többségét kitevő, de kevésbé tőkeerős gazdáké.

Az FVM és a professzor vezette vidékfejlesztési ellenzék között az a fő vitapont, hogy a program támogassa-e az ökológiai állattartási rendszerek és az őshonos állatfajták végtermék-előállítási, termelési célú tartását vagy sem. Ángyán József szerint ezt is támogatni kellene, ám az FVM legutóbbi álláspontja – amit a professzor Ficsor államtitkár levele alapján ismertetett – nem lát erre lehetőséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!