Hírek

2007.09.20. 06:05

Még a hideg előtt ellenőriztesse a fűtésrendszert!

Ahogy vége a nyárnak, új veszélyekkel kell számolni az otthonokban. Nem a téli sportbalesetekről van szó: a fűtési szezon indulásával sok dologra kell figyelni.

Dreissiger Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Érdemes átvizsgálni a fűtésrendszereket
[/caption]A szénmonoxid (CO) mérgezésekről minden évben lehet olvasni, annak ellenére, hogy a gyakran halálos kimenetelű balesetek megelőzhetőek lennének. A balesetek a fűtési szezon kezdetén megszaporodnak, ugyanis a fűtési rendszereket sokszor nem ellenőrzik, illetve engedély nélkül bővítik, a levegőelszívókat pedig szabálytalanul építik be, s alig, vagy egyáltalán nem tartják karban.
Ráadásul vannak lakások, ahol szükségmegoldásokra is szükség van: a villany-, vagy a gáztűzhely bekapcsolásától remélnek plusz meleget. Ugyanígy veszélyes a hősugárzó használata is, hiszen a felsorolt eszközök magas felületi hőmérsékletükkel könnyen okozhatnak égési sérüléseket. A gáztűzhely csökkenti a lakás levegőjének oxigéntartalmát is, valamint a tökéletlen égésnél mérgező szénmonoxid, és általánosságban szén-dioxid termelődik.

A látszólag szabályosan működő fűtőberendezéseknél (például konvektorok, kályhák, beépített gázégők) a nem megfelelő szellőzés jelenthet komoly veszélyt a tulajdonosokra. A hibásan működő fűtőberendezések mellett élők gyakran panaszkodnak rossz közérzetre, fejfájásra, esetleg émelygésre, hányingerre. Ilyenkor haladéktalanul ellenőriztetni kell a berendezéseket. A legfontosabb, hogy a fűtőberendezést szakember szerelje fel és üzemelje be. A gázfogyasztó készülékeket évente egyszer – lehetőleg ne a fűtésszezon kezdetén – vizsgáltassa át. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a fogyasztók a fűtési idény elejére halasztják a berendezések karbantartását, ezért a szerelő gyakran már csak a fűtés megkezdése után javíthatja ki a hibákat. Egy-egy hibás bojler vagy kazán ez idő alatt potenciális veszélyforrás lehet.

Sajátos, hogy a balesetekről szóló híradások jelentik az egyik leghatékonyabb kommunikációs eszközt a fogyasztók figyelmének felkeltésére. Sajnos a halálesetekről szóló híradások azok, amelyek megnövelik a gázkészülékek ellenőrzését, karbantartását igénylők számát.

Mi a baj a szénmonoxiddal?

A szénmonoxid-mérgezés tünetei: gyengeség, fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés, melyet nagyfokú izomgyengeség, majd eszméletvesztés követ. Az eszméletlenné váló beteg halálát vagy az oxigén hiánya vagy az eszméletlenségből fakadó fulladás okozza. A szénmonoxid azért különösen veszélyes gáz, mert a vérben az oxigénszállításért felelős hemoglobinhoz erősebben kötődik, mint az oxigén. Az oxigénmolekulákat először leszorítja a vörösvértestekről, s megakadályozza azok hemoglobinhoz való kötődését. Mivel az égéstermék visszaáramlását nem jelzi sem kellemetlen szag, sem füst, a balesetek csak gondos odafigyeléssel előzhetők meg. A rendszeres karbantartás mellett egyszerűen beszerelhető szénmonoxid-jelzővel lehet folyamatosan őrködni a lakásban élők biztonsága fölött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!