Hírek

2007.09.05. 18:13

Mentőövet dobtak a mentőknek

A kormány kétmilliárd forintos „gyorssegéllyel” segíti ki a pénzzavarba került mentőszolgálatot. Az ellenzék szerint ez csak a „társadalmi nyugtalanság” utókezelése.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignright" width="260"] Az OMSZ a pénzzavart beruházásokkal és a kevesebb OEP-térítéssel magyarázza – fotó: Kallus György
[/caption]„Döbbenetesnek” nevezte az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) kialakult helyzetet Mikola István, a parlament Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke a testület szerdai ülésén. Az OMSZ másfélmilliárdos adósságállományt halmozott fel, mert a központi költségvetésből a mentőszolgálat éves büdzséjébe nem kalkulálták be sem a kötelező béremeléseket, sem más kiadások növekvő mértékét, így a rezsi- és áremelkedéseket sem. A „pénzzavar” azonban nem veszélyezteti a mentés biztonságát, és nem tart sokáig. „Az OMSZ 2 milliárd forintot kap a kormánytól, amelyet az egészségügyi kasszából utalnak át” – jelentette be Schvarcz Tibor, az Egészségügyi Bizottság szocialista alelnöke.

Az előzményekhez hozzátartozik: az ellenzék már kedden jelezte, hogy rendkívüli napirendi pontként az Egészségügyi Bizottság évadnyitó ülésén fogja kérdőre vonni a kormányt, hogyan fordulhatott elő, hogy ekkora hiány halmozódott fel a mentőszolgálatnál. Bár a gyorssegélyt Mikola István üdvözölte, ragaszkodott a mentésügy azonnali megtárgyalásához.

Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke halasztást javasolt, mondván: sem a minisztérium képviselője, sem az OMSZ elnöke nincs jelen, viszont a jövő heti ülésre kellő szakmaisággal elő tudják készíteni a vitapontot. Az ellenzék viszont nem hagyta annyiban a dolgot, ezért a bizottsági elnök megszavaztatta a napirend előtti javaslatot. A bizottság leszavazta Mikola javaslatát, aki válaszul rögtönzött sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a 2 milliárd forintos mentőöv is jelzi, hogy az egészségügyi vezetés „megint tűzbe nyúlt, és most megpróbál valamit tenni, hogy a kibontakozó társadalmi nyugtalanságot kezelni tudja”.

„A mentőszolgálatnál idén elkezdődő fejlesztésekkel, például új mentőállomások építésével, helikopterek beszerzésével megnövekvő működési költségeket nem kalkulálták be idei költségvetésünkbe, hiszen a meghatározott összeget az akkori állapotokra tervezték” – mondta lapunk kérdésére Győrfi Pál. Az OMSZ szóvivője hozzátette: anyagi helyzetüket tovább rontotta, hogy a mentés és betegszállítás szétválasztása miatt százmilliókkal kapnak kevesebb térítést az OEP-től, mivel ezeket a feladatokat magáncégek veszik át. Véleménye szerint a kétmilliárdos kiegészítésével év végéig helyreállítható a költségvetési egyensúly.

Sem az OMSZ-nél, sem más egészségügyi intézmény esetében nem ismeretlen eljárás: ha túllépik az éves kalkulációt, akkor az állam legkésőbb a zárszámadási törvényben jóváírja a hiányt. Kormánypárti szakpolitikusok ígéretet tettek arra, hogy a csőd határán billegő kórházak is kapnak szeptember folyamán az E-Alap többletéből. Azaz az átmeneti pénzzavar valójában nem veszélyezteti a normális működést, bár az alultervezett büdzsé ehhez hasonló kínos politikai viharokat kavarhat.

Csecsemőhalálozás: azonnali vizsgálatot szorgalmaz a MOK

A csecsemőhalálozással kapcsolatban átfogó vizsgálatot szorgalmaz a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Egész pontosan azt venné a szervezet górcső alá, hogy „milyen adatokból tevődik össze a múlt héten a KSH által nyilvánosságra hozott csecsemőhalálozási mutató” (az elmúlt fél évben több mint nyolc százalékkal több magyar csecsemő halt meg, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában), valamint azt, hogy „ez összefügg-e a terhesgondozással” – mondta el Mánya Kristóf, a kamara titkára. A MOK csatlakozik a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) élőláncos tüntetéséhez. Morvayné Bajai Zsuzsanna, a NOE elnökhelyettese elmondta: elsősorban az egészségügy és ezen belül a biztosítási rendszer átalakítása ellen tiltakoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!