Hírek

2007.09.17. 06:10

Milliósra nőhet az adóbírság

Jövőre akár egymillió forinttal is büntetheti az APEH azt a vállalkozást, amely nem ad bizonylatot az értékesítésről, vagy feketén foglalkoztatja az alkalmazottait, illetve igazolatlan eredetű árut forgalmaz. Duplájára nő a mulasztási bírság is.

Dutka Noémi

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Jövőre szigorúbban büntetik azokat is, akik nem adnak bizonylatot
[/caption]Veres János pénzügyminiszter még a nyáron bejelentette, hogy keményebb szankciókkal próbálja meg visszaszorítani a kormány a feketegazdaságot. A kilátásba helyezett szigor több ponton is visszaköszön a Pénzügyminisztérium honlapján is nyilvánosságra hozott adótörvény-módosítási csomagban. A számla- és nyugtakibocsátási kötelezettség megsértése, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, továbbá igazolatlan eredetű áru forgalmazása a legdurvább és a legdirektebb módjai az adóelkerülésnek, így egyértelműen a feketegazdaság körébe tartoznak. Ezért ezeket a mulasztásokat kiemelt összegű, egymillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a jövő évtől az APEH. A nyugtaadás elmulasztásáért az üzlet alkalmazottját is megbüntetheti az adóhatóság 10 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedő összegre, ha a mulasztásért egyértelműen a magánszemély okolható.

Egyre rizikósabb lesz a fekete foglalkoztatás. A bírság összege ugyanis szorzódik a be nem jelentett alkalmazottak számával. Tehát akár több millió forintos büntetést is kiszabhat a jogsértésért az APEH. Ráadásul még legalább három hónapra visszamenőlegesen megbecsüli az adóhatóság, hogy a vállalkozásnak mekkora közterhet kellett volna az alkalmazott után megfizetnie. A második alkalommal pedig az első és a következő ellenőrzés között eltelt időszakra állapítja meg a fizetendő adót és járulékot az APEH.

Jelentősen emelkedik a mulasztási bírság összege is. Magánszemélyeknél a jelenlegi 100 helyett 200 ezer, más adózóknál pedig 200 helyett 500 ezer forintra. Ez vonatkozik egyebek között arra az esetre, ha az adózó nem, vagy hibásan tesz eleget bejelentési kötelezettségének, nem őrzi meg az iratait, vagy akadályozza az ellenőrzést. Jobban oda kell figyelniük a magánszemélyeknek arra, hogy helyesen töltsék ki az adóbevallásaikat, ellenkező esetben ugyanis a jelenlegi dupláját, akár 20 ezer forint bírságot is fizethetnek. A vállalkozásoknak továbbra is legfeljebb 100 ezer forintjukba kerülhet a figyelmetlenség. Fontos kitétel, hogy az adóhatóság továbbra is mérlegelheti, hogy ténylegesen mekkora bírságot ró ki a vétkes adózókra.

Közbeszerzés adótartozás nélküli cégekkel

A közbeszerzésen elnyerhető közpénzből csak olyan cégek részesülhetnének a jövőben, amelyeknek nincs adó- vagy járuléktartozásuk. A tervezett módosítás szerint a fővállalkozók csak akkor fizethetnének ki havonta 100 ezer forintnál nagyobb összeget az alvállalkozóiknak, ha utóbbiak 5 napnál nem régebbi adóhatósági papírral igazolják, hogy nincs köztartozásuk. Ha a dokumentum szerint van adótartozásuk, akkor az államkasszából hiányzó összeggel csökkenteni kellene a nekik járó megbízási díjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!