Hírek

2007.09.21. 18:44

Rabláncon vezették Zuschlagot

Továbbra sincs Zuschlag ügy! Nem követtem el bűncselekményt – szólt oda a városi bíróság folyosóján a sajtósoknak a bilincsben vezetett politikus. Szavainak ellent mondott: már az után hangoztak el, hogy 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték, jelentette tudósítónk Szegedről.

Noszlopy N. Miklós

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A politikus rabomobillal érkezett a kecskeméti fogdából a szegedi bíróság udvarára – fotó: Noszlopy N. Miklós
[/caption]Rabomobillal érkezett pénteken délelőtt fél 11-kor a kecskeméti fogdából a szegedi bíróság udvarára a különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított Zuschlag János. A politikus kezén bilincs volt, de a fogdaszabályzatnak megfelelően sem nadrágszíj, sem cipőfűző nem egészíthette ki öltözködését. Torz testtartással szállt ki a zárt furgonból és szó nélkül tűrte, hogy láncon vezesse őt egy rendőr a bíróságra.

Zuschlag nem látszott megtörtnek. A meghallgatás zárt ajtók mögött zajlott. A nyomozási bíró nem a gyanúsított és kiskunhalasi ügyvédje, Kovács M. Gábor érveit fogadta el, hanem az ügyészét. Egyet értettek abban, hogy fenn áll a szökés elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélye. Ezért egyelőre 30 napig előzetesben marad Zuschlag János. Szegedről egyből a kecskeméti börtönbe szállították, ahol fegyőrök vették át a rendőröktől.

[caption id="" align="alignright" width="190"] Zuschlag: Nem követtem el bűncselekményt
[/caption]– Sajnos a mostani döntés után nem kizárt az sem, hogy védencem az eljárás befejezéséig előzetes letartóztatásban marad – mondta az ügyvéd. – Szerintünk nem indokolt a kényszerintézkedés. Elvileg két hónapon belül, november 19-ig be kell fejezze az ügyészség a nyomozást, így abban bízom, hogy legkésőbb akkor kiengedik majd az ügyfelemet. Az előzetes letartóztatásról szóló döntést megfellebbeztük.

A pénteken meghozott bírósági döntés csak tovább korbácsolta a kedélyeket a Kiskunhalason. Ahol az utóbbi időben vitathatatlanul mélypontot ért el fiatal helyi politikus népszerűsége. – Azt szeretnénk, ha Kiskunhalas végre Zuschlag mentes övezet lenne – mondta két napja Zuschlag párttársa, Várnai László (MSZP-SHT Sikeres Halasért Társaság) kiskunhalasi polgármester. Várnai már korábban is lemondásra szólította fel Zuschlagot.

Gyurcsány minden segítséget megad

Gyurcsány Ferenc volt szakminiszterként minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben. Egyúttal arra kéri az ifjúsági ügyekért felelős korábbi minisztertársait, és a tárcák korábbi vezető tisztségviselőit, hogy maguk is tegyenek meg mindent az igazság mielőbbi kiderülése érdekében. Magyarország jogállam, ahol a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. A miniszterelnök szilárd meggyőződése, aki megszegi a jogszabályokat, annak viselnie kell tettének következményeit, beosztásától és pártállástól függetlenül. A miniszterelnök tiszta vizet kíván önteni a pohárba – juttatta el a miniszterelnök nyilatkozatát a médiához Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Zuschlag pártkarrierje és vagyona

Zuschlag 1995-ben a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE-n szerzett történész diplomát 2000-ben. Ekkor már – 17 éves korától – az MSZP tagja. A pártkarriert anyagi felemelkedés kísérte. Utóbbit ő maga is elismerte idén februárban, a Halas Televízióban. Eszerint 30 éves korára a tulajdonosa egy 3500 négyzetméteres gödöllői építési teleknek, 30 millió forintos takarékbetéttel és 5 millió forint készpénzzel rendelkezett. Ugyanakkor beszámolt arról is, hogy 20 milliós tartozása van, a kocsija pedig egy BMW 525-ös. Szentendrén, a Sztaravodai utcában felépült egy 100 millió forintra becsült villa. Sokak szerint ennek Zuschlag a tulajdonos. Az egyik közvetlen szomszéd – Mikola István, korábbi egészségügyi miniszter – tudomása szerint a pazar villa nem Zuschlag Jánosé, hanem az édesanyjáé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!