Hírek

2007.09.29. 20:25

Rangun elvágta magát a külvilágtól

A mianmari katonai vezetés által közreadott információk szerint egy víz alatti kábel sérült meg, valójában elvágták a világhálóhoz való nyilvános hozzáférést, hogy meg próbálják megakadályozni az országgal kapcsolatos hírek és képek továbbítását – állítják az országban tartózkodó tudósítók.

BAMA

A junta így gyakorlatilag teljesen elvágta az országot a külvilágtól
A hadsereg lezárta a város egyik körzetét, miután több száz tüntető gyűlt az utcákra, a tömeget a rendőrség feloszlatta, de röviddel ezután ismét legalább ezren gyűltek össze a fővárosban, a Szule-pagoda közelében.

Nagy-Britannia mianmari nagykövete a CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta: lövések dördültek, azt azonban nem lehet bizonyosan tudni, hogy a levegőbe lőttek-e a katonák vagy a tüntető tömegre. Katonák szállták meg a legjelentősebb buddhista kolostorokat is, így kívánják megakadályozni, hogy a szerzetesek ismét a tüntetések élére álljanak. A város üzleteinek nagy része zárva tartott. Az elmúlt két napban a biztonsági erők brutálisan léptek fel a demonstrálókkal szemben. Hivatalos tájékoztatás szerint tízen - köztük egy japán fotós - más becslések szerint tizennégyen haltak meg az ázsiai országban. Akad olyan hírügynökség, amely ennek többszörösére becsüli az áldozatok számát.

Több európai nagyvárosban, köztük Genfben, Londonban, és Budapesten is tiltakoztak, illetve aláírásokat gyűjtöttek a mianmari jogtiprás ellen. A halálos áldozatok hallatán az Egyesült Államok is követelte, hogy a katonai junta szüntesse be az értelmetlen erőszakot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!