Hírek

2007.09.21. 15:57

Tovább gazdagodnak az amerikai mágnások

Egy év alatt 290 milliárd dollárral gazdagodott a 400 legvagyonosabb amerikai. A Forbes magazin listáját immár 14. éve Bill Gates vezeti 59 milliárd dolláros – majd 11 ezermilliárd forintos – vagyonával. A 400-as csoport 1,54 billió dollár felett rendelkezik, amely Magyarország 2006-os hazai össztermékének majd 12-szerese.

BAMA

A Microsoft alapítóját továbbra is Warren Buffett követi 52 milliárddal, ám a befektető az elmúlt egy évben nem tudott Gates-szel szembeni hátrányából ledolgozni, mivel mindketten 6-6 milliárddal gazdagodtak. Messze leszakadva a két krőzust Sheldon Adelson kaszinótulajdonos és Larry Ellison, az Oracle vezetője követi 28, illetve 26 milliárddal. 18 év után kiestek az első tízből, a világ legnagyobb áruházláncának tulajdonosai. A Wal-Mart alapítójának, Sam Waltonnak a négy örököse a 12.-15. helyeket foglalják el. A listán ugyanis eléjük tolakodott 18,5 milliárdos vagyonával a Google két társalapítója, Sergey Brin és Larry Page, akik az 5. helyre kerültek, valamint a világ legnagyobb magáncégét, a Koch Industriest irányító testvérpár, Charles és David Koch 17-17 milliárdjukkal. Sőt, megelőzte őket a tavaly legtöbbet kereső Kirk Kerkorian beruházó is, akik 9 milliárd dolláros vagyonát egyetlen év alatt megduplázta.

A négyszázas elitklubba idén már minimum 1,3 milliárd dollárral lehetett bejutni a tavalyi 1 milliárd után. Így 82 dollármilliárdos is kimaradt a leggazdagabbak klubjából. A lista legfiatalabb tagja a 33 éves John Arnold 1,5 milliárdos vagyonával. Az egykori Enron kereskedő ma a Centaurus Energy alapkezelője. A vagyonosok doyenje pedig 98 életévvel és 3,6 milliárd dollárral a John Simplot, aki pénzét az élelmiszeriparban szerezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!