Hírek

2007.09.22. 14:56

Trópusi betegségek Európában

A melegedő éghajlat miatt az európai országokban eddig ismeretlen betegségek jelennek meg. Legutóbb Olaszországban ütötte fel a fejét egy járvány.

Wlcsek Anna

Nyár végén Olaszország egy turisták által kevésbé látogatott területén különös, szúnyogok által terjesztett járvány ütötte fel a fejét. A chikunguya-lázat augusztus végére sikerült azonosítani, mert a tünetei nagyon hasonlítanak a szokványos influenzára: magas láz, fejfájás, ízületi- és izomfájdalmak, általános gyengeség, gyermekeknél orr-, és fogínyvérzés jelentkezik.

A betegek többségénél a kór tíz napon belül szövődmények nélkül gyógyul, egyes esetekben azonban krónikus formába is átmehet. Olaszországban 211 beteget regisztráltak, közülük tizenegyen kórházi ellátásra szorultak, egy idős beteg pedig meghalt. A vírust egy Dél-Indiában megfertőződött személy hurcolhatta be, aki azonban csak Olaszoszágban betegedett le.

A szakemberek szerint a trópusi betegségek megjelenése Észak-Amerikában és Európában az éghajlat globális felmelegedésének köszönhető. A meleget kedvelő élősködők nagyobb területeken találnak élőhelyet maguknak. Az említett chikunguya-lázat az eddig csak Afrikában és Ázsiában őshonos ázsiai tigrisszúnyog terjeszti, amely mára Európa 12 országában is jelen van.

Lázzal fertőzött egyedeket egyelőre csak Olaszországban találtak. Azonban a vérszívó Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, és Albánia mellett már Görögországban is megtelepedett. A szakértők szerint a mediterrán országokban továbbra is számolni kell terjedésükkel.

Magyarországon még nincs tigrisszúnyog

Hazánkban sem az ázsiai tigrisszúnyog, sem a vírust terjesztő más faj nem jelent még meg, ezért a chikunguya-láztól itthon nem kell tartani. A trópusi területekre utazóknak azonban fokozott figyelemmel kell védekezniük a csípések ellen. A háziorvosok és az ÁNTSZ szakemberei megfelelő felvilágosítást tudnak adni a konkrét úticélokat illetően. Az utazást követően jelentkező bármilyen gyanús tünet esetén infektológus (járványügyi) szakemberekkel kell konzultálni, a feltételezett trópusi betegségek, illetve a chikunguya-lázat illetően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!