Hírek

2008.02.07. 16:55

A MÁV nem engedett

Csütörtök délben véget ért az egy hete meghirdetett, hétfő hajnal óta folyamatosan tartó vasutas sztrájk. A közlekedés ma reggelre állhat helyre.

Vég Márton - Vizer Helga

A forgalom biztonságáért, illetve a munkabeszüntetés végével remélt eredményesebb tárgyalások érdekében legkésőbb február 15-éig, tehát jövő hét péntekig felfüggesztette csütörtök délben a negyedik napja tartó  sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). „Ha a munkáltató becsapja az ajtót a tárgyalások előtt, akkor akár előbb is folytatódhat a munkabeszüntetés” – mondta Gaskó István. A VDSZSZ elnöke hozzátette: számítottak arra, hogy a MÁV nem enged majd a követeléseiknek.

A sztrájk lefújását azzal indokolta, hogy a vasúti közlekedésben megroppant a biztonság, mert a személyszállító vonatokat kötelező vizsgálat – azaz fékpróba – és megfelelő személyzet nélkül indították el. „Nem várhattuk meg, hogy tömegszerencsétlenség következzen be” – fogalmazott. Gaskó ugyanakkor visszautasította és cáfolta vezető SZDSZ-es politikusok megjegyzését, miszerint a VDSZSZ-nek és a Liga Szakszervezeteknek politikai kötődése lenne.

„Kitartunk korábbi álláspontunk mellett. Jogilag és gazdaságilag megalapozatlannak tartjuk a szakszervezet követeléseit” – mondta Heinczinger István. A MÁV Zrt. vezérigazgatója vádaskodásnak nevezte a VDSZSZ állításait, amely szerint a veszélyeztették a vasúti közlekedés biztonságát, illetve fenyegették a sztrájkolókat. Szerinte péntek hajnali háromtól állhat vissza a menetrend szerinti közlekedés a vasútvonalakon. Ennyi időre szükséges ahhoz, hogy minden szerelvény eljusson arra az állomásra, ahol lennie kellene. A sztrájk napi 3-500 millió forintos veszteséget okozott a vasútnak. Mivel a teherforgalom akadálytalan volt, a szokásosnál több tehervonat közlekedett, így a MÁV-Cargo tevékenységében, illetve a Cargo által fizetett pályahasználati díjak révén a MÁV-nál többletbevétellel lehet számolni.

„Köszönettel tartozom a MÁV felelősen gondolkodó munkavállalóinak, akik a mai napon felvették a munkát és így a sztrájk értelmét veszítette” – fogalmazott Kákosy Csaba. A gazdasági és közlekedési miniszter hozzátette: csütörtök reggel mindössze a vasutasok 4 százaléka sztrájkolt, így Gaskó Istvánnak nem maradt más lehetősége, mint hogy elálljon a politikai célú nyomásgyakorlástól. Kákosy bízik benne, hogy a VDSZSZ végleg eláll a dolgozók által is értelmetlennek minősített és nem támogatott sztrájk későbbi folytatásától. Köszönetet mondott a Volán-társaságoknak, hogy az utasok érdekében gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre. Tudni kell ugyanakkor, hogy a szakszervezet adatai szerint csütörtökön a nappali műszakban megközelítően ugyanannyian sztrájkoltak, mint az előző napokban, így a vonatforgalom nagyobb részét blokkolni tudták.

A tárgyalások ma folytatódnak, egyelőre azonban nem is látszik, milyen kompromisszum jöhetne létre a felek között. Az álláspontok az elmúlt hetekben ugyanis semmit nem közeledtek: míg a MÁV az idei évre három másik szakszervezet által aláírt bérmegállapodás fölött nem kíván további juttatást biztosítani, a VDSZSZ az abban foglalt 6,9 százalékos béremelésen túl további 10 százalékos emelést, illetve a MÁV-Cargó privatizációs bevételéből minden vasutasnak egyszeri, 250 ezer forintos juttatást követel. Előrelépés viszont, hogy a sztrájk felfüggesztésével legalább az úgynevezett elégséges szolgáltatás mértékéről nem kell tárgyalni.

Péntekig elfogadják a vonatokra szóló bérleteket

„Utasaink, amennyiben a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemondanak az utazásról, akkor a fizetett menetdíjat és az IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítjük” – mondta el lapunk kérdésére Orosz Emese. A MÁV-START Zrt. helyettes szóvivője hozzátette: egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést. Annak érdekében, hogy a menetrendszerinti közlekedés helyreállításáig biztosítani tudják az utasoknak az utazás lehetőségét a vasúttársaság úgy döntött: a szerződött Volán társaságok és a korábban meghirdetett BKV járataira péntek éjfélig érvényesek a vasúti bérletek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!