Hírek

2008.02.05. 06:06

Drágulnak az élelmiszerek

Az idei évben is az átlagosnál nagyobb mértékben drágulhatnak az élelmiszerek. Várhatóan nem marad ki az áremelésből a tej, a sertéshús és a kenyér sem.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az árakban tavaszig mintegy öt százalékos emelést érvényesíthet a húsipar fotó: Darnay Katalin
[/caption]Tíz százalékkal drágulhatnak idén az élelmiszerek – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank közös előrejelzéséből. Az előrejelzés közel állhat a valósághoz. Sütőipari szereplőktől megtudtuk: a jelentősen megnövekedett költségek miatt az átadási árak 12-15 százalékos emelésére lenne szükség az idén. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kenyér fogyasztói ára is ilyen mértékben emelkedik. Ez ugyanis még attól is függ, hogy a pékek milyen árakat tudnak kialkudni a kereskedőknél, illetve, hogy utóbbiak milyen árréssel számolnak.
Az átadási árak jelentős emelését a tavalyi negyedik negyedévben végrehajtott kétszeri lisztdrágulás indokolja. A másodikat ugyanis a pékek még nem tudták beépíteni az áraikba. Növeli a költségeket a minimálbér emelése is, amely 10,7 százalékos többletet ró a vállalkozásokra. Ugyancsak plusz kiadás, hogy a villamosenergia-árak 20-46 százalék közötti mértékben nőttek, s a földgáz sem lett olcsóbb az idén.

„Április-májusig nem várható az élő sertés árának jelentős változása” – mondta el érdeklődésünkre Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az árakban tavaszig mintegy öt százalékos emelést érvényesíthet a húsipar, elsősorban a bérek és az energiaköltségek miatt. Májustól azonban az Európai Unióban a szakemberek 10-30 százalék közötti élősertés-áremelést valószínűsítenek. Magyarországon 20-30 százalékkal nőhetnek a felvásárlási árak.
A húsipari termékek költségeinek hatvan-hetven százalékát adja az élő sertés. Így húsz százalékos élősertés áremelés tizenkét-tizenöt

Néhány élelmiszer fogyasztói ára (2007 december)

Rövidkaraj, 1 kg: 1000 Ft

Sertéscomb, 1kg: 980 Ft

Bontott csirke, 1 kg: 681 Ft

Ponty élő, 1kg 818 Ft

Tojás, 10 db 305 Ft

Pasztőrözött tej, 1 liter: 214 Ft

Finomliszt, 1 kg: 132 Ft

Fehér kenyér, 1 kg: 238Ft

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

százalékkal dobja meg az önköltségeket. Kérdés persze, hogy a feldolgozók milyen mértékben tudják a nagyobb költségeket érvényesíteni az áraikban. Különösen azért, mert az elmúlt időszakban lezajlott élelmiszer-áremelés miatti fogyasztáscsökkenés a húsiparban is érzékelhető volt.

Az élőmarha árának változását meglehetősen nehéz most megjósolni. Az Európai Bizottság ugyanis azt fontolgatja, hogy állategészségügyi okokból nem engedi be a brazil marhahúst az unió területére. A brazil marha importja pedig meghatározó, így a korlátozás miatt hiány léphet fel. Ha pedig hónapokig eltart a tilalom, akkor könnyen előfordulhat, hogy drasztikusan emelkedik a marhahús ára az unióban, így Magyarországon is. A hazai fogyasztókat azonban ez nem nagyon érinti, mivel a marhahús fogyasztás töredéke a többi húsénak. Ez elmúlt években készült tanulmányok szerint 2010-ig változatlan marad a tej iránti kereslet, így az idén is áremelkedésre lehet számítani. A drágulás szintje azonban valószínűleg elmarad a tavalyitól. „A jóslatok szerint a tej ára az idén öt-tíz százalékkal emelkedhet” – mondta el érdeklődésünkre Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora. Tavaly ugyanis januártól novemberig 25 százalékkal nőtt a tej felvásárlási ára, vagyis amit a feldolgozók fizetnek a termelőknek. A felvásárlási ár pedig a tavaly év végi literenkénti 75-85 forintról már most 90-95 forintra emelkedett.

Előrejelzések az idei év egészére

Infláció: 5,7 százalék

Háztartási energiaárak: 8 százalék

Élelmiszerárak: 10 százalék

Bruttó átlagkereset emelkedés: 7,8 százalék

Reálkereset emelkedése: 0,5-1 százalék

Munkanélküliségi ráta: 7,4 százalék

Az euró átlagos árfolyama: 252 forint

Forrás: GKI Gazdaságkutató Zrt.

Sertéscomb, 1kg: 980 Ft

Bontott csirke, 1 kg: 681 Ft

Ponty élő, 1kg 818 Ft

Tojás, 10 db 305 Ft

Pasztőrözött tej, 1 liter: 214 Ft

Finomliszt, 1 kg: 132 Ft

Fehér kenyér, 1 kg: 238Ft

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal Előrejelzések az idei év egészére Infláció: 5,7 százalék

Háztartási energiaárak: 8 százalék

Élelmiszerárak: 10 százalék

Bruttó átlagkereset emelkedés: 7,8 százalék

Reálkereset emelkedése: 0,5-1 százalék

Munkanélküliségi ráta: 7,4 százalék

Az euró átlagos árfolyama: 252 forint

Forrás: GKI Gazdaságkutató Zrt. Az árakban tavaszig mintegy öt százalékos emelést érvényesíthet a húsipar fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!