Hírek

2008.02.12. 13:24

Draskovics váltja Takács Albertet

Draskovics Tibor váltja Takács Albertet az igazságügyi és rendészeti tárca élén.

Europress-összeállítás

Petrétei József és Takács Albert után Draskovics Tibor lesz Gyurcsány Ferenc harmadik igazságügyi minisztere. Annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc korábban cáfolta a kormányátalakításról szóló híreket, kedden délután a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentették, hogy Draskovics Tibor váltja Takács Albertet az igazságügyi és rendészeti tárca élén február 18-án. Draskovics Tibor tárca nélküli miniszteri posztja megszűnik. Miniszteri változások a 2006. június 9-én megalakult második Gyurcsány-kormányban.

Daróczi Dávid kérdésre válaszolva közölte: Takács Albert nem kap újabb kormányzati szerepet. Ez úgy változik, hogy a tárca nélküli miniszter eddigi feladatait a MeH felügyeli, ide tartoznak az igazgatási és  társadalmi kapcsolatok. A kormánykabinet titkársága közvetlenül a  miniszterelnök felügyelete alá kerül, vagyis ez a politikai  irányítást és a stratégiai feladatokat érinti.

Arra a kérdésre, hogy Draskovics Tibor egyfajta "Jolly Joker" lenne, hiszen már sokadik posztját kapja a kormányban, Daróczi Dávid  azt mondta, hogy a politikus szakmai felkészültségét senki sem kérdőjelezte meg. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy ítélte meg, Draskovics Tibor alkalmas az igazságügyi és rendészeti tárca vezetésére.

A távirati iroda úgy tudja, Takács munkájával már huzamosabb ideje elégedetlen volt a miniszterelnök, aki nem tartotta elég hatékonynak a törvényalkotási munkát. A személycseréről a kormányfő tájékoztatta az MSZP vezetését is. A nemzeti hírügynökség információi szerint a kormányfő a Miniszterelnöki Hivatal szerkezetén és a feladatok eddigi elosztásán is változtat, hiszen az itt folyó munkában Draskovicsnak kulcsszerepe volt.

Draskovics a második Gyurcsány-kormányban előbb kormánybiztosként az államreform-bizottság alelnöke volt, majd tavaly júliustól a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki a kormányfő. Korábban Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke, majd abban a kormányban pénzügyminiszter.

Takács – aki előtte hat évig az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese volt – tavaly június elejétől vezeti az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot. Nyolc hónappal ezelőtt, május végén Gyurcsány azt mondta, azt várja Takácstól, hogy a rend és a szabadság „kéz a kézben járjon”, és a tárcavezető legyen kétszeresen kemény a rendőri bűnözéssel szemben. Takács akkor úgy fogalmazott: szolgáltató jellegű minisztériumot kíván működtetni, és feladatai között említette a polgári, valamint a büntető törvénykönyv, illetve a szabálysértési kódex módosítását, a schengeni csatlakozás zökkenőmentes lebonyolítását, az alkotmányozást és a deregulációs program kidolgozását.

Gál J. Zoltán, Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasa és kabinetfőnöke - hivatalosan családi okokra hivatkozva - január 31-ével távozott posztjáról. Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkára szintén január 31-ei hatállyal mondott le posztjáról. Szetey visszautasíthatatlan állásajánlatot kapott korábbi cégétől, a Phillip Morris dohánygyártól, ahonnan a kormányzati posztjára érkezett. Úgy tudjuk, hogy Madridban ajánlottak fel neki állást, mostani államtitkári fizetése kétszereséért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!