Hírek

2008.02.06. 09:17

Jaj, istenem!

Horn Gábor és Tarlós István ma reggeli közös televíziós fellépése sok mindennek nevezhető (cirkusznak, süketek párbeszédének, agyhalottak találkozójának), csak éppen vitának nem. Pedig itt elvben két, élvonalbeli politikus találkozott.

Stanga István

– Jaj, istenem – nyögött fel Horn Gábor annak a reggeli televíziós „vitának” a végén, amelyet Tarlós Istvánnal, a Fidesz népszavazási kampányának felelősével folytatott...volna. Mert az, amit a nézők láthattak, sok mindennek nevezhető – cirkusznak, süketek párbeszédének, agyhalottak találkozójának, és így tovább –, csak éppen kulturemberek közötti polémiának nem. Aki esetleg azt várta, hogy a liberálisok ügyvivőjétől és stúdióbeli ellenfelétől ezúttal valami érdemlegeset is megtud a tandíjjal, a kórházi napidíjjal és a vizitdíjjal kapcsolatos álláspontokról..., nos, annak csalódnia kellett. Egy valamire azonban mégis jó volt ez a mai tévés bohóckodás; arra, hogy azok, akik még tápláltak némi illúziót a hazai politikai elit iránt, egyszer s mindenkorra rájöjjenek, nincs remény: a magyar politikus (úgy, ahogy van) menthetetlen. Ami már önmagában is elég baj, pláne, hogy ezt a „keresztet” nekünk kell cipelnünk.

Ami azt illeti, Horn és Tarlós már eleve úgy mehettek be a stúdióba, mint a viccbeli nyuszika a medvéhez (tudod mit, medve, te meg b...d meg a fűnyíródat), ugyanis egy fél pillanatig sem hagyták a másikat szóhoz jutni, amelynek eredményeként kaotikus hangzavarrá vált az egész diskurzus. Ha meg véletlenül mégis kihallatszott egy és más a nekihevült kiskakasok módjára küzdők vitájából, azok olyan „lényegi” kérdések voltak, mint hogy vörös-e vagy narancssárga az SZDSZ kampányában szerelő ötágú csillag, hogy vajon nevezheti-e Horn Gábor a Fidesz elnökét „Orbán kollégának” (Tarlós szerint nem, ámbár ő „Gusztos elvtárs”-ozott egy keveset), hogy demagóg-e és „butaságot beszél-e” Tarlós, s hogy miért viselkedik illetlenül Horn. Hogy aztán még milyen baromságokat vágtak  egymás fejéhez, őszintén szólva nem tudom, mert egy ponton elkapott a röhögés, s onnantól kezdve képtelen voltam figyelni e kora reggeli kabaréra.

Abból soha nem csináltam titkot, hogy az ország számos problémáját alapvetően a kontraszelektált, tehetségtelen politikusi garnitúrának tudom be. Azoknak az embereknek, akik (tisztelet a csekély kivételnek) azért  ezen a pályán téblábolnak, mert másutt egyszerűen képtelenek lennének érvényesülni, s mert rájöttek: nincs még egy szakma, ahol ilyen minimális teljesítménnyel ennyi pénzt lehet zsebre vágni. Azoknak pedig, akik továbbra sem hisznek nekem, javaslom, nézzék meg bátran ezt a Horn–Tarlós-féle valamit. És közben egy pillanatig se feledjék, hogy itt két, „élvonalbeli politikusról” van szó. Most képzeljük el a többit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!