Hírek

2008.02.11. 17:42

Nap-kelte és sapka

Kimászhatna a gödörből az MTV? Persze. Ha lenne egy rátermett, a szakmát, a modern televíziózás világát jól ismerő elnöke, no, és, ha a pártok képesek lennének a józan belátásra, az önmérsékletre. Jelenleg egyikre sincs túl sok esély.

Stanga István

Ha csak valami csoda nem történik (nem fog), nem lesz elnöke a Magyar Televízió Zrt.-nek, ugyanis hiába szavaz kedden az MTV közalapítvány kuratóriumi elnöksége arról, kit jelöl erre a posztra, ha egyszer az ellenzéki pártok delegáltjai ma bejelentették: egyik pályázót sem szavazzák meg. Ez persze, szívük joga, és hát – őszintén szólva – várható is volt, hogy az az ellenzék, amely folyamatosan bírálta és bírálja a köztévét, mindent megtesz majd azért, hogy a másik oldalon ülők nehogy már véletlenül jól érezzék magukat. Ezzel tehát nincs is semmi gond. A baj ott kezdődik, hogy az illető urak (ki tudja, mi okból, hiszen semmi sem kötelezi őket erre) kísérletet tettek a döntésük megindokolására. Ám még ez is sikerülhetett volna, ha mondjuk olyan őszinték, mint a fideszes Szalai Annamária, aki néhány nappal ezelőtt valahol azt nyilatkozta, addig úgysem lesznek elégedettek, amíg ott a Nap-kelte..., vagy egyszerűen csak azzal érvelnek, hogy egyik potenciális elnökön sincs sapka.

Dehát nem így történt. A delegáltak ehelyett azzal álltak elő, azért nem támogatnak senkit sem, mert a három jelölt egyike sem válaszolt kielégítően a hozzá intézett kérdésekre. Nos, ha megengedik, ezúttal megkímélem Önöket, vagyis eltekintek mind az öt kérdés felsorolásától, s csupán kettőt említek meg, mintegy ízelető gyanánt... Az egyik például azt tudakolta, vállalja-e a pályázó, hogy „...kidolgozza a közszolgálati televízió-szolgáltatás minőségének és jogszabályokban rögzített követelményei teljesítésének objektív mérését szolgáló szempontrendszert, és ezen mérés esetleges folyamatos negatív eredményei esetén kész-e elnöki tisztségéről lemondani”. Ravasz – tehetjük hozzá –, hiszen tényleg nem hétköznapi, hogy valakivel megkíséreljék elkészíttetni önnön értékelésének „útmutatóját”, amely alapján egyszer majd jól seggbe rúghatják. És vajon mi a túrót válaszolhat az ember arra a felvetésre, hogy tudniillik „hogyan kívánja kulturálisan sokszínű, pezsgő szellemi műhellyé alakítani a Magyar Televíziót?” (Én például azzal kezdeném, hogy a hülye kérdéseket kiagyaló delegáltakat elküldeném a francba.)

Amúgy pedig tök mindegy, lesz-e holnap (vagy holnapután, vagy azután) elnöke az MTV-nek, hiszen bárki is állt edidg az élén, képtelen volt megállítani azt a hanyatlást, amely a köztévét már hosszú-hosszú évek óta jellemzi. Azt természetesen nem állítom, hogy a jelenlegi helyzeten nem lehetne változtatni, de ehhez nem csupán egy rátermett, a szakmát, a modern televíziózás világát jól ismerő első emberre lenne szükség, hanem a pártok közös akaratára, józan belátására, önmérsékletére. És innentől kezdve halálra van ítélve az ügy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!