Hírek

2008.02.14. 00:12

Orbán ölelése

„Tág ölelés”-nek nevezte Orbán Viktor évértékelőjét a KDNP. És valóban: a Fidesz első emberének beszéde ezúttal nagyon is befogadónak, békésnek, visszafogottnak tűnt a korábbiakhoz képest. Természetesen nem véletlenül.

Stanga István

Nem tudom, hogy az ilyen évértékelő beszédek kapcsán miért motoszkál az emberben az az érzés, hogy az egyes pártoknak eszük ágában sincs az elhangzottakra reagálni, s csupán felmondják az unalomig ismert „leckét”, de tény, hogy Orbán Viktor tegnapi, SYMA csarnokbeli produkciójának „túloldali” visszhangja is amolyan előre bemagolt (mondhatni: iskolás) szövegeket hozott. Arról már nem is szólva, hogy – csodák csodájára – a Fidesz-elnök által elmondottakban valamennyi politikai erő megtalálta azt a motívumot, amely saját népszavazási kampmányának legfőbb gondolata. Így lett aztán Orbán beszéde az MSZP olvasatában a maradiság, a múlt minden áron való megőrzésének egyfajta szimbóluma, a liberálisok pedig egyenesen a kertek alatt lopakodó szocializmus rémét vették észre benne. De elégedett volt az MDF is, amely természetesen igazolva látta azt az állítását, hogy nincs itt másról szó, mint puszta hatalmi harcról. A szövetséges, vagyis a KDNP számos dícsérő jelzőjének felsorolásától most eltekintenék, noha az is igaz, hogy az Orbán-beszéd „tág ölelés”-nek való aposztrofálásával a kereszténydemokraták jártak a legközelebb a valósághoz.

Igen, merthogy a Fidesz első embere ezúttal nem csupán szerfölött befogadónak tűnt, hanem feltűnően kerülte akár a legkisebb konfrontációt is, így aztán nyomát sem lelhettük azoknak a sajátosságoknak, amelyek korábbi szónoklatait jellemezték. Nem voltak képek és mindenféle szimbólumok, nem hallhattunk tréfás anekdótákat és dakota vicceket, s Orbán kínosan ügyelt arra is, hogy még csak véletlenül se hazugozza le a kormányt, vonja kétségbe annak legitimitását, vagy helyezze kilátásba a népszavazást követő bukását. Hogy miért tűntek el mindazok a jellegzetességek, amelyeket az elmúlt esztendők évértékelőiben (szám szerint kilencben) mindig megtalálhattunk, s hogy miért állt előttünk egy szelídebbnek, halkabbnak, visszafogottabbnak tűnő Orbán Viktor? Nos, azért, mert világos volt a számára, hogy csakis egy középre húzó, sokak számára pozitív üzeneteket hordozó beszéddel vihet oda az urnákhoz olyanokat is, akik nem a jobboldali tábor tagjai, s akiket egész biztosan elriasztana egy durvább hangnem, netán a Gyurcsány-kabinet referendumot követő menesztésének célként való megjelölése.

Orbán nagy taktikus. Meg persze, abszolút tisztában van azzal is (hiszen néhány nappal ezelőtt ő maga mondta), hogy a „bűvös” 2 millió 11 ezer „igen” csakis úgy jöhet össze, ha a nem pártelkötelezettek, sőt, a baloldaliak egy részét is képes lesz maga mellé állítani. És ez a beszéd alapvetően ezt a célt szolgálta. Hogy milyen eredménnyel, az március 9-én kiderül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!