Hírek

2008.02.26. 09:16

Rekordon a búza ára

Rekordon a búza ára: 12 dollárnál is többet adnak már a chicagói árutőzsdén vékájáért (az USA-ban 35,24 liternek megfelelő űrmérték-mennyiség). A befektetők azután kezdtek el mezőgazdasági termékeket felvásárolni, hogy a világtermelés vélhetően nem tartja a lépést a kereslettel - írja a Bloomberg.

AS

A „világ búzakészlete” 30 éves mélypontra zuhan idén, véli az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma. A UBS jelentése szerint az elmúlt héten 1,5 milliárd dollárt fektettek be mezőgazdasági javakba. Kedvezőtlen időjárás következtében Európában, Kanadában és Ausztráliában is csökkent a termelés, így a búza ára az elmúlt évben megduplázódott. Ez szinte minden országban megemelte az inflációt, fejtörést okozva a világ jegybankjainak.

Egyedül a tegnapi napon 90 centet – a napi emelkedési limit értékében – emelkedett a búza májusi szállításra jegyzett ára, 12,145 dollárra. A megemelkedett árak azonban nem gátolják a piaci felvásárlást: június elseje óta 56 százalékkal emelkedett az USA – a világ legnagyobb szállítójának – búzaexportja az egy évvel korábbi értékhez képest. Az áremelkedések egyes gazdaságokat, mint Kínát is, arra sarkallnak, hogy gabonaexportját adóval sújtsa, így biztosítva hazai piacának ellátását. Kazahsztán – a világ ötödik legnagyobb búzaexportőre – is hasonló lépésre készül. A közép-ázsiai ország inflációja már elérte a 20 százalékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!