Hírek

2008.02.23. 07:01

Uri Geller utódját keresi

Ismét Magyarországra jön Uri Geller. Az Angliában élő „kanálhajlítgató” illuzionista most utódját keresi majd egy készülő tévés tehetségkutatóban.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Uri Gellert ma már jobban érdekli a művészet – fest és grafikákat készít
[/caption]– Milyen várakozással készül Magyarországra?
– Márciusban érkezem. Körülbelül nyolc hete jártam önöknél utoljára, még ott élő rokonomat látogattam meg. Most két hónap alatt bejárom az országot. Magyar vér csörgedez az ereimben. Anyám magyar volt, sok rokonom élt itt. Sajnos már csak a nagynénémhez jöhetek el.

– Ma is jól beszél magyarul?
– Nem tagadom. Csak bizonytalanságomban nem mindig szólalok meg. Anyám csak magyarul volt hajlandó szólni hozzám. Ha angolul hallott, mindig azt mondta: „beszélj velem rendesen, fiam!” A gyerekeim is használják a magyart.

– Ön mentalistának vallja magát. Mit jelent ez?
– Belülről fakadó képességet. Soha nem olvastam erről tudományos ismeretterjesztő könyveket. Sok helyen jártam a világban, sokszor láttam ilyen előadásokat. Mindig azt tartottam a legfontosabbnak, hogy a produkció kápráztasson el, ne higgyek a szememnek. Magyarországon remek mentalisták vannak.

– Ezek a képességek tanulhatók vagy születni kell rájuk?
– Belülről fakadnak. Olyan, mint amikor elmész egy helyre, körülnézel, és azt érzed, jártál már erre valamikor. Vagy felhívnál valakit, és abban a pillanatban megcsörren a telefon, az keres, akit tárcsázni akartál. Szerintem nem tanulható, de akiben megvan, tudja fejleszteni.

Akad, aki erősen kételkedik a jelenségben

Uri Geller 1946. december 20-án született Izraelben. Felesége Hanna, két gyermeke van: Natalie és Daniel. Magyar–osztrák állampolgár, jelenleg Angliában él. Legfőbb kritikusa James Randi, aki könyvet és több cikket is írt, amelyben le akarja leplezni Gellert mint csalót. Szerinte nincsenek paranormális képességei – amit csinál, az bűvészmutatvány.

– Színpadon a puszta akaratával kanalakat hajlítgat. Mi mindenre képes még?
– Régi órákat tudok újraindítani, és többször kértek fel – főleg Mexikóban – olajkutatásra. Ma inkább a művészet érdekel, festek, grafikázom. Én terveztem Michael Jackson egyik lemezborítóját. A közelmúltban beteg gyerekeknek építtettem egy kórházat.

– A magánéletében használja mentalista képességeit?
– Nem nagyon, sőt otthon egyáltalán nem. Passzió lett belőle. A pénz pedig nem motivál. Ám meg kell tanulnunk kiaknázni lehetőségeinket, felfedezni agyunk legapróbb zugait is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!