Hírek

2008.03.19. 12:58

A kölcsönszerződést józan óvatosság indokolja

Olvasónk több százezret adott kölcsön kollégájának. Megegyeztek, hogy a kolléga egy éven belül visszaadja a pénzt, ám ez három év múltán sem történt meg.

Rados Virág

Ha pénzt, különösen ha nagy összeget adunk kölcsön, kössünk kölcsönszerződést – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Írásban rögzítsük a kölcsön tényét, akár ügyvéd előtt. A dokumentum tartalmazza a kölcsönt adó és kölcsönbe vevő nevét és adatait, az összeget és a határidőt. A kölcsönt adó kamatot is felszámolhat, természetesen csak egy bizonyos határig. Uzsorakamatot nem kérhet, azaz nem használhatja ki a másik ember szorult helyzetét.

A kölcsönt adónak célszerű fedezetet is kérnie. A felek közösen megállapodhatnak, hogy az mi legyen. De a kölcsönt adó meg is jelölheti a számára elfogadható biztosítékot. Ez lehet egy kezes – ilyenkor az ő neve, adatai és aláírása is szerepeljen a szerződésben. Ha az adós nem fizet, a kezes felel helyette. De kérhet a kölcsönt adó zálogjogot ingatlanra vagy értékesebb ingóságra is. Ezt bejegyeztetheti, ha a másik a határidő leteltével nem adja vissza a pénzt. A késedelmi kamat és a kötbér szintén lehetséges biztosíték, illetve fedezet.

Ha az írásbeli szerződés ellenére az adós nem adja meg a pént, bírósághoz fordulhatunk. Előzőleg ügyvéd által szólítsuk fel – ez hatni szokott. Nem érdemes finomkodni és szégyellősködni – az csak jó alap rá, hogy kihasználjanak bennünket.

Írásbeli szerződés híján is fordulhatunk bírósághoz fordulhatunk, hiszen szóban a szerződés megköttetett. Jogalap nélküli gazdagodás mögöttes jogcímmel perelhetjük be adósunkat. Amennyiben a másik fél tagad, állításait bizonyítania kell. Nekünk pedig azt kell igazolnunk, hogy kölcsönt adtunk neki.

Ezek is érdekelhetik