Hírek

2008.03.24. 15:04

Botrány a liberálisoknál: előrehozott elnökválasztás lehet

SZDSZ-es politikusok szerint elképzelhető, hogy kedden Kóka János pártelnök maga kezdeményez rendkívüli tisztújítást.

MTI/Europress-összeállítás

Kedden összevont ügyvivő testületi és frakcióülést tart az SZDSZ. A tanácskozásra nem mennek el azok, akik a tisztújítú küldöttgyűlés késlekedése miatt felfüggesztették ügyvivő testületi tagságukat, így Fodor Gábor sem. Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó SZDSZ-es politikusok szerint elképzelhető, hogy kedden Kóka János pártelnök maga kezdeményez rendkívüli tisztújítást.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, John Emese és feltehetően Szent-Iványi István sem vesz részt az SZDSZ keddi összevont ügyvivő testületi és frakcióülésén - értesült az MTI. Pénteken közölte mindhárom politikus, hogy felfüggesztik tagságukat az SZDSZ ügyvivő testületében (üt), mert szerintük a tavalyi elnökválasztáskor történt visszaélések és a Jüttner-jelentés kapcsán az üt nem hozta meg a szükséges politikai döntést, vagyis nem határozott a tisztújító küldöttgyűlésről.
  
Gulyás József, a párt Országos Tanácsának (OT) elnöke hétfőn azt mondta, hogy ő maga és az ügyvivői testületből azok, akik egyben frakciótagok is, értelemszerűen részt vesznek a frakció munkájában. Szerinte az egészségbiztosítási törvény és az egészségügyi reform kapcsán fontos döntések előtt áll a koalíció, s annak részeként az SZDSZ.
  
Arra a kérdésre, hogy az összevont ülésen előkerülhet-e a párt tavalyi elnökválasztását kísérő botrányok kérdése, azt válaszolta, hogy a napirendet még nem ismeri, és nem tud arról, hogy előzetesen készült volna ilyen előterjesztés. Gulyás József szerint egyébként politikai hiba volt, hogy idáig nem sikerült lezárni ezt az ügyet.   

A tisztújítást kísérő legújabb hír az volt, hogy a szabolcsi küldöttek névsorában feltűnt Vass Albert gulácsi polgármester neve is, aki saját állítása szerint nem is tagja a Szabad Demokraták Szövetségének. Hétfőn erre közleményben reagált Lővei Csaba, az SZDSZ Szabolcs-Szatár-Bereg megyei irodavezetője. Azt írta, hogy a polgármester 14 éve szerepel a tagnyilvántartásban, megadta Vass regisztrációs számát és a belépés időpontját is. Lővei szerint érthető Vass felháborodása, ha visszaéltek a nevével, ugyanakkor neki már akkor jeleznie kellett volna, hogy nem kíván élni küldötti jogosultságával, amikor a meghívót megkapta.

Gulyás József szerint Vass ügye annyiban más mint a borsodi, hogy itt még a mandátumot sem lehetett volna kiállítani a polgármester nevére. Az OT elnöke úgy látja: a megyei elnöknek, a megyei szervezőnek vagy az országos központnak valószínűleg észre kellett volna vennie, hogy valami nincsen rendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!