Hírek

2008.03.11. 12:58

Kóka: hiba volt előre lemondani az értékalapú ingatlanadóról

Az Országgyűlés hétfőn rossz döntést hozott, amikor lényegében leszavazta az értékalapú ingatlanadót. Az SZDSZ szerint az egységes ingatlanadó fontos része volt a koalíciós megállapodás kiegészítésének - közölte Kóka János kedden az MTI-vel.

BAMA

Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője szerint bár eredetileg csak a liberálisok küzdöttek az értékalapú ingatlanadóért, úgy tűnt, a szocialisták is elfogadták a javaslatot. Az Országgyűlés hétfőn módosított egyes adótörvényeket. A változtatások része, hogy az önkormányzatok adóztatási mozgásterének bővítése érdekében 2009-től továbbra is lehetővé tették az önkormányzatok számára, hogy a helyi építmény- és telekadót az alapterület, valamint a korrigált forgalmi érték  alapján is kivethessék, azzal, hogy a számított értékalapú  adóztatásra is lehetőség lesz.

Közleményében Kóka János a magyar adórendszer egyik legnagyobb hibájának nevezte, hogy túladóztatja a jövedelmeket, miközben még a nagyobb vagyonokat sem terheli megfelelő adóval. Az értéklapú  ingatlanadó kiválthatna más, jelenleg is meglévő, ingatlanokkal  összefüggő adónemeket, jelentősen egyszerűsítené és igazságosabbá  tenné az ingatlanok adóztatását - tette hozzá. Hangsúlyozta: az SZDSZ frakció következetesen képviselte az  ingatlanadó ügyét, egyhangúlag voksolt a hétfői szavazás során is,  ennek ellenére a liberálisok álláspontja az Országgyűlésben jelentős  kisebbségben maradt. Kóka János arról is írt, hogy az egyik módosítónál tévedésből rosszul szavazott, de ez sem a végeredményt, sem a liberális álláspontot nem befolyásolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!