Hírek

2008.03.02. 15:47

Több támogatást kaphatnak a kisebbségi önkormányzatok

Gémei Ferenc szerint az új támogatási rendszerben - az eddig feldolgozott pályázatok és az első modellszámítások alapján - a kisebbségi önkormányzatok több állami támogatást kapnak feladataik ellátásához, mint a korábbi években. Erről a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap nyilatkozott azt MTI-nek.

BAMA

Emlékeztetett arra, a kormány év elejétől az elvégzett feladatok alapján, differenciáltan támogatja a kisebbségi önkormányzatokat. A feladatokhoz kötött szubvenció elnyeréséhez február 1-ig kellett benyújtaniuk pályázataikat. Gémesi Ferenc hangsúlyozta: az általános működési támogatást  ezentúl is automatikusan megkapják a kisebbségi önkormányzatok, ezen felül pályázhatnak a kiegészítő támogatásra, ha kisebbségi közösségi  érdekvédelmi, oktatási, kulturális, illetve esélyegyenlőségi  feladatokat vállalnak és teljesítnek. A pályázatok pontozásánál is ezeket a szempontokat vettük figyelembe - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a kisebbségi önkormányzatok háromnegyede nyújtott be pályázatot, amelyek feldolgozása folyamatosan zajlik.  Mint mondta, a korábbi aggályok ellenére nincs aránytalanság, a beadott pályázatok tükrözik a kisebbségi arányokat. Darabszámra a legtöbb pályázatot cigány kisebbségi önkormányzatok adták be - közölte. A szakállamtitkár kitért arra: az eddig elvégzett modellszámítások alapján egy átlagosnál jobb színvonalú pályázattal a korábbi 640 ezer helyett 940 ezer forintnyi támogatást lehet elnyerni. A támogatás összegéről az öt tagból álló kisebbségi költségvetési bizottság április 15-ig dönt. A támogatást két egyenlő részletben május 15-ig, illetve augusztus 15-ig kapják meg az érintettek.

Ezek is érdekelhetik