Hírek

2008.03.20. 18:20

Védőruhába bújt a kormányszóvivő

Mint egy csapat kapucnis fehér manó, úgy nézett ki a kormány fogyasztóvédelmi akciósorozatáról, a Kikelet hadműveletről szóló kihelyezett sajtótájékoztatón résztvevő tucatnyi újságíró és operatőr.

Németh Márk

A félidejéhez érkezett ellenőrzésdömping eredményeiről Budai Bernadett kormányszóvivő és Hajós Ádám főállatorvos a pest megyei Perbálon lévő Zimbo húsgyár üzemében számolt be. Ide pedig csak tetőtől-talpig fehér védőruhában és hajhálóban, alapos kézmosás és cipőfertőtlenítés után lehetett belépni. Az itteni dolgozók is hasonló viseletben végzik munkájukat. A gyárban ennek megfelelően hihetetlen tisztaság uralkodik, a ragyogó padlózatról szinte enni lehetne. Ennek ellenére néhány apróbb rendellenességet itt is talált a főállatorvos az üzemlátogatás alatt.

Az egyik helyiségben a sózás előtt álló szalonnák hőmérséklete a megengedett 7 Celius fok helyett 9 fokos volt, egy másik folyosó falain páralecsapódás képződött, a húsok szállítására használt frissen tisztított műanyag ládák pedig vizesek voltak. Ez utóbbi kettő azért jelent problémát, mert a nedvesség az ellenőrök szemében szennyvíznek minősül, ami a húskészítményeket bepiszkíthatja. Hajós Ádám azonban elmondta, hogy a fellelt kifogások nem veszélyeztetik az itt gyártott húsok kitűnő minőségét.

A nyakig fehér védőruhában is csinos Budai Bernadett kormányszóvivő lógó füstölt sonkák százai előtt kezdte meg beszámolóját a Kikelet hadművelet első három hetének eredményeiről. Elmondása szerint a február 21-én kezdődött fogyasztóvédelmi razziasorozat során a résztvevő nyolc hatóság munkatársai eddig 17 ezer 700 ellenőrzést végeztek, és mintegy 5 ezer 650 esetben szabtak ki bírságot közel 900 millió forint értékben. Az akció végrehajtása során a fővároson és a megyeszékhelyeken túl a kistérségi központokba és kisebb településekre is eljutottak az ellenőrök. A hatóságok a jogszabályok megsértése miatt időlegesen 218 üzletet zártak be. A munkaügyi felőügyelők emellett még 3 ezer 500 feketemunkást is fülön csíptek.

Mindenhol kutakodtak a hatóságok

(az elvégzett ellenőrzések helyszínek szerint)

Húskészítmény előállító üzem: 207

Hűtőház, nagykereskedelem, logisztikai központ: 189

Élelmiszer-forgalmazó hely, áruház: 2255

Vendéglátóhely, étterem: 1245

Forrás: MeH

Húskészítmény előállító üzem: 207

Hűtőház, nagykereskedelem, logisztikai központ: 189

Élelmiszer-forgalmazó hely, áruház: 2255

Vendéglátóhely, étterem: 1245

Forrás: MeH -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!