Hírek

2008.04.03. 06:04

Megújul a sárga csekk

A befizető személyi igazolványának, útlevelének vagy új típusú jogosítványának a számát is fel kell tüntetni április elsejétől a sárga csekkeken. Az ezer euró (mintegy 260 ezer forint) fölötti pénzfeladásoknál igazolni is kell a személyazonosságot.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Az ezer euró (mintegy 260 ezer forint) feletti postai sárga csekk befizetéseknél a befizető személynek igazolnia kell magát - fotó: Kallus György
[/caption]Április elsejétől a név és a lakcím mellett a sárga csekket befizető személy egyik azonosító okmányának a számát is fel kell tüntetni a nyomtatványon. Ez az okmány lehet például a személyi igazolvány, az útlevél vagy az új típusú jogosítvány. Az ügyintézésnél mindig a pénzt befizető személy adataira van szükség. Azaz ha a szomszéd idős néni csekkjét fizetjük be, akkor is a saját személyi igazolványunk számát kell feltüntetnünk a papíron – magyarázta érdeklődésünkre Tomecskó Tamács, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. A Magyar Posta új csekkeket nyomtatott, amelyeken külön rubrika van a feladó személyes adatainak. A régi csekkeken a közlemény rovatban kell feltüntetni az adatokat.

A lakossági csekkforgalom jelentős része azonban mentesül az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Nem kell személyi igazolvány számot írni az állami szerveknek (például rendőrség, APEH) szánt készpénzátutalási megbízásokra. Szintén nincs teendő azokkal a csekkekkel sem, amelyeket közüzemi (gázművek, áramszolgáltató) vagy más szolgáltatók (mobiltelefontársaság, internetszolgáltató) bocsátanak ki, ha azokon a csekk küldője feltüntette a befizető azonosítóját. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a befizető személyazonosságát a szerződéskötéskor leellenőrizték. Az ezer euró (mintegy 260 ezer forint) feletti postai sárga csekk befizetések esetében még ennél is szigorúbb az új szabályozás. Ebben az esetben a befizető személynek igazolnia kell magát, s a postai alkalmazottaknak kell ellenőrizniük, hogy érvényes-e a bemutatott okmány. Az igazolvány számát ez esetben is fel kell tüntetni a csekken.

Utóbbi lépés kevés ügyfelet érint. Egy postahivatalban naponta átlagosan egy hasonló összegű sárga csekket adnak fel – mondta el Tomecskó Tamács. A csekkfizetés szigorítása az Európai Uniónak köszönhető. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem részeként megalkotott uniós rendelet teszi kötelezővé a tagállamokban a befizetői adatok begyűjtését. A törvény decemberben lépett hatályba, de a posta áprilisig kért haáridőt az alkalmazására.

Egy rubrikával több van az új csekken

Új sárga csekkeket bocsátott ki a posta, alkalmazkodva a készpénzátutalási megbízásokkal kapcsolatos szabályok változásához. Ezeken plusz egy sor szerepel, ahol a használt személyi azonosság megállapítására alkalmas okmány típusát (személyi, útlevél, jogosítvány, egyéb) és számát kell feltüntetni.

Az ezer euró (mintegy 260 ezer forint) feletti postai sárga csekk befizetéseknél a befizető személynek igazolnia kell magát - fotó: Kallus György -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!