Hírek

2008.05.21. 09:44

SME: Gyurcsány a vesztébe rohan

Szakadék felé rohanó szekér kocsisához hasonlítja a magyar miniszterelnököt a SME

mti

Szakadék felé rohanó szekér kocsisához hasonlítja a magyar miniszterelnököt a SME. A szlovák lap szerint Gyurcsány Ferenc már hírhedt öszödi beszédében megjósolta, hogy reform vagy bukás vár rájuk, mégis kétsébeesetten keresi a harmadik utat, hogy még egy kis ideig hatalmon maradhasson.

Elhíresült öszödi beszédében, 2006 nyarán Gyurcsány Ferenc nagyon világosan megjósolta önmaga és kormánya sorsát: reformok, vagy bukás, harmadik út nem létezik. Ma már nyilvánvaló, hogy igaza volt, de úgy tűnik, ő az egyetlen, aki ezt nem ismeri fel - írta csütörtökön a szlovák polgári liberális SME.

A lap szerint Gyurcsány "kétségbeesetten keres valamilyen harmadik utat, amelyen bármiféle reform nélkül legalább még egy kis ideig hatalmon maradhat", miközben Magyarországot hónapok óta elárasztják ismert közgazdászok, volt pénzügyminiszterek, jegybanki elnökök elemzései és figyelmeztetései, akik pártszimpátiáktól függetlenül sürgetik a szociális kiadások, és egyáltalán a közkiadások csökkentését, és esetleg egykulcsos adó bevezetését. Ráadásul egyre gyakrabban érvelnek az előző szlovák kormány által bevezetett reformok sikereivel, és figyelmeztetnek Magyarország versenyképességének - a korábban lesajnált Szlovákiához mért - csökkenésére.
"Gyurcsány azonban úgy viselkedik, mint a szakadék felé rohanó szekér kocsisa, aki a gyeplőt a lovak közé hajítja, miközben görcsösen kapaszkodik a szekerébe. Nehéz azonban egy olyan párt élén reformokat végrehajtani, mint amilyen Gyurcsány szocialistáinak a pártja, azoké, akik veszély (csekély támogatottság) esetén ösztönösen visszatérnek a kádári politikához, amely szerint adj a népnek cirkuszt és kenyeret, s a nép élni hagyja a politikusokat. Ennél is nehezebb ez az olyan országban, ahol a ''jobboldali'' ellenzéket a maga parttalan populizmusával a magyar Fico (Orbán) testesíti meg" - írja a lap.

A SME szerint Gyurcsány épp most adja fel annak lehetőségét, hogy legalább a jövő jelentős államférfiújává, azzá a politikussá váljon, aki a közérdeket képes a saját önérdeke fölé helyezni, aki mindenáron, akkor is végrehajtja a változásokat, ha végül a választásokon ebbe belebukik, és a változások hozamát majd Orbán aratja le. Ugyanúgy, ahogy Szlovákiában Fico aratta le az előző kormány által végrehajtott reformok nyomán születő sikerekért a babérokat - olvasható a liberális napilapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!