Hírek

2008.05.13. 06:10

Száz év humor a torkában

Azt mondja, a Rádiókabaréról vagy jót, vagy semmit, ezért nem beszél róla. Éles István most a Telekabaré című produkciót vezeti és dalra is fakadt.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Élespista megtanult énekelni
[/caption]– Az a hír járja, hogy éneklésre adta a fejét. Megunta, hogy csak parodizál?
– Mindig is szerettem énekelni. Már 1990-ben, amikor Bach Szilviával együtt megnyertük a Humorfesztivált, megbeszéltük, hogy majd csinálunk együtt valamit. Aztán ez ennyiben is maradt. Nálam nagyon bejöttek a politikus paródiák. Szilvi is járta a maga útját, de azért a gondolat mindig ott motoszkált bennem.

- Mikor fordult élesbe a dolog?
- Tavaly ősszel körvonalazódni kezdtek a konkrétumok. Igaz, ehhez az is kellett, hogy időközben még tovább fejlesszem az énektudásomat, s szerintem mostanra értem el arra a szintre, hogy Szilvi elfogadott partnerének. No és persze csatlakozott hozzánk egy nagyon jó szövegíró, Brindisi. Így állt össze a Duettissimo című műsorunk. A felvételek már készülnek, valószínűleg CD is lesz belőle és tárgyalunk televíziókkal, színházakkal is a bemutatásáról.

– Kiket hall majd, aki önöket hallgatja?
– Most még nem szeretném feltárni a teljes repertoárunkat, de annyit elárulhatok, minden dalt más hangján adunk elő. A szóló produkciók mellett vannak köztük olyan slágerkettősök is, mint Korda György és Balázs Klári duója, a Honthy Hanna-Feleki Kamill páros dalának pedig az a különlegessége, hogy én éneklek női hangon, míg Bach Szilvia a férfi.

– Azért fakadt dalra, mert a politikát már ingoványos terepnek érzi?
– Szó sincs róla! Az igaz, hogy időtálló politikai paródiát manapság nehéz csinálni, de egy humoristának szerintem kötelessége a közélettel foglalkozni. A Telekabaré című tévés műsor első adásának például én voltam a konferansziéja, s remélem, a jövőben is számítanak rám.

– És a Rádiókabaré?
– Róluk vagy jót, vagy semmit.

Éles István

Született: 1954. február 27.

Iskolái: Látszerész képesítést szerez 1974-ben. 1982-ben tanítói diploma.

Pályája: Ki mit tud? 1972-ben. 1990-ben Humorfesztivál-nyertes, 1990-96 között a Mikroszkóp Színpad tagja, 1990-től 2007-ig a Rádiókabaré állandó szereplője.

Elismerései: 1990-2005 között öt Bonbon-díj, Karinthy-gyűrű (2002).

– Mit szól a stand up comedy, vagyis a dumaszínház térhódításához?
– Szerintem ez a bulvár új produkciója. Értelmes, jópofa fiatalemberek művelik, de sajnos kissé felszínesen. A témák nem igazán kidolgozottak, inkább csak a bulvárszintű ismeretekre építenek.

– A Duettissimo mellett lesz önálló estje is?
– Őszre tervezem, még alakul. Legendás humoristák hangjait idézem meg, a címe pedig valami olyasmi lesz, hogy Száz év kabaré a torkomban.

Iskolái: Látszerész képesítést szerez 1974-ben. 1982-ben tanítói diploma.

Pályája: Ki mit tud? 1972-ben. 1990-ben Humorfesztivál-nyertes, 1990-96 között a Mikroszkóp Színpad tagja, 1990-től 2007-ig a Rádiókabaré állandó szereplője.

Elismerései: 1990-2005 között öt Bonbon-díj, Karinthy-gyűrű (2002). Élespista megtanult énekelni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!