Hírek

2008.08.09. 12:34

A bíróság szerint lebontható a turulszobor

Elutasította a Fővárosi Bíróság a turulszobor ügyében azt a kérelmet, amiben a bontási határozat végrehajtásának felfüggesztését kérték.

V.M.

„Lehet fellebbezni az ítélőtáblához” – szögezte le Forgács Imre, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője. Ezt a XII. kerület meg is teszi, ugyanis Pokorni Zoltán fideszes polgármester továbbra is bízik abban, hogy a jogi eljárás végén mégis helyén maradhat a szoboralak.

Az elutasító bírósági döntés amúgy rögzíti: a turult engedély nélkül helyezték ki a közterületre, jogerős ítélet rendelkezik az építmény bontásáról, s „a felperesnek az ezzel járó jogi, erkölcsi és anyagi következményekkel is számolnia kell”. Álláspontjuk szerint ugyanis a madáralak talapzatról történő levétele, illetve visszahelyezése kizárólag műszaki kérdés, azaz az eredeti állapot – a per esetleges ilyen eredményétől függően – minden különösebb károsodás nélkül helyreállítható.

Az emlékművet a második világháború polgári és katonai áldozatai emlékére 2005-ben állították építési engedély nélkül az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán. Itt a Jobbik, a KDNP és a Kisgazda Polgári Egyesület szervezésében július végén turulvédő erődemonstrációt tartottak több ezer ember részvételével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!