Hírek

2008.08.06. 13:24

A Fidesz vasúti felújításokat sürget

A Fidesz a vasút állapotának felülvizsgálatát és a vasúthálózat felújítását sürgeti a múlt heti vonatbaleset kapcsán – erről Fónagy János és Heintz Tamás fideszes képviselő beszélt a szerdai sajtótájékoztatón.

BAMA

A két politikus szerint a Kaposvárról Budapestre tartó vonat szombati balesete intő jel kell legyen a kormány számára. A baleset a jéghegy csúcsa, jól mutatja a magyar közállapotokat és a közlekedés jelenlegi helyzetét – fogalmazott Fónagy János, az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere. A szakpolitikus szerint a baleset arra figyelmeztet, hogy a magyarországi vasúti hálózat állapota kritikán aluli, az esetenkénti felújítások pedig egy-egy vonalon csak egy-egy szakaszt érintenek, általában a célállomások közelében. Mint mondta, a teljes hálózat felújítására még tervek sincsenek, a MÁV nem rendelkezik olyan hálózati felméréssel, amely rögzítené fővonalak állapotát, és öt-tíz évre előre rangsorolná a szükséges tennivalókat.

Szerinte a pályafelújításokra költött pénzek nem érzékelhetők sem a pályakapacitás növekedésében, sem a menetidő csökkenésében, sem az energiafogyasztás mérséklésében, sem a biztonságban. Ezért van szükség arra, hogy a kormány felülvizsgálja a vasút jelenlegi állapotát, és egyértelmű vasútstratégiát dolgozzon ki – jelentette ki.

Heintz Tamás volt kaposvári alpolgármester, jelenleg országgyűlési képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy 2006-os ígéretének megfelelően újítsa fel a balesetben érintett Kaposvár–Budapest vasútvonalat, és ne szüntesse meg az ott közlekedő IC-t. Mint mondta, ezen a vonalon egy olyan 31 kilométeres szakasz is van, amelyet 42 perc alatt tesz meg a vonat, a pálya állapota miatt. Még egy „doppingmentes kerékpáros” is leelőzi ezt a vonatot – jegyezte meg. A képviselő egy független szakértőt idézve azt mondta: a múlt heti baleset is azért következhetett be, mert az adott szakaszon a pálya alépítménye elavult. Vagyis baj van az alapokkal, úgy recseg-ropog a kisebbségi kormány, mint ahogyan baleset előtt hallhatták a vonat utasai – fogalmazott.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az Állami Számvevőszék jelentése szerint az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan romlott a vasút műszaki állapota, az elmaradt fejlesztések értéke pedig 2006-ra elérte a 2100 milliárd forintot.

Daróczi Dávid kormányszóvivő „gyomorforgatónak” nevezte, hogy a Fidesz azt akarja bebizonyítani, hogy a kormány hibájából történt a szombati vasúti baleset. Hozzátette: érdemes megvárni a balesettel kapcsolatos vizsgálat végeredményét és annak eredményei alapján levonni a szükséges következtetéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!