Hírek

2008.08.31. 17:43

A liberálisok elkezdték a politikai sakkjátszmát

Határozottan elutasította az SZDSZ Gyurcsány cselekvési tervét, ám a programról szóló vita ezzel vette igazán kezdetét. A belpolitika újabb meccse a decemberi költségvetési szavazással dől el.

Ambrus Vilmos

A hétvége legmarkánsabb belpolitikai megnyilatkozása az volt, hogy az SZDSZ elutasította a Gyurcsány Ferenc által bejelentett adócsökkentési és gazdaságélénkítési programot. "Az SZDSZ álláspontja az, hogy ez a program nem az ország túlélésének a programja, hanem Gyurcsány Ferenc túlélésének a programja" - mondta Fodor Gábor pártelnök.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Határozottan elutasította az SZDSZ Gyurcsány cselekvési tervét, ám a programról szóló vita ezzel vette igazán kezdetét.
[/caption]

Az MSZP válaszára nem kellett sokat várni. Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője egy interjúban a liberálisoknak üzenve felvetette annak lehetőségét, hogy egyes területeken az SZDSZ bizonyos feltételek árán együttműködhetne a kormánnyal.

"Legreálisabbnak nem az egészre mondott azonnali igent tartanám, de az egészre mondott nemet súlyosan felelőtlennek és alaptalannak gondolnám. Azt azonban nyitottsággal fogadnám, ha megjelölné azokat a programfejezeteket a szabad demokrata párt, amelyeket további vitára, tárgyalásra, együttműködésre alkalmasnak tart" - fejtette ki véleményét Lendvai.

Szemmel láthatóan tehát megindulni látszik egy újabb MSZP-SZDSZ-es üzengetés. A fő kérdés nemcsak a Gyurcsány-féle program, hanem az adótörvények és a jövő évi költségvetés támogatása, amelynek alapját a kormányfő cselekvési terve adná. Éppen ezért nem lehet közömbös Gyurcsány és pártja számára, meg tudja-e szerezni a parlament többségének, mindenekelőtt az SZDSZ-nek a támogatását a törvények elfogadásához.

Hallgatás és éles bírálat az ellenzék részéről

A Fidesz a hétvégén nem reagált az SZDSZ elutasító bejelentésére. A hallgatást a cselekvési programmal kapcsolatban a szocialisták is szóvá tették. "Az MSZP kifogásolja, hogy a Fidesz érdemben nem reagált a miniszterelnök programjára" - mondták. A KDNP viszont nem fogta vissza magát. "Felszólítjuk Gyurcsány Ferencet és pereputtyát, hogy szedje a sátorfáját, és tűnjön el, menjen el a közéletből" - mondta a párt egyik képviselője. Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig közölte, egyeztetést kezdeményez az ellenzéki pártokkal adóügyben.

A költségvetési szavazás azért tekinthető rendhagyónak, mert egyrészt Gyurcsány bejelentette: ha nem fogadja el a büdzsét az Országgyűlés, lemond. Másrészt az ellenzéki pártok hagyományosan, soha, semmilyen kormányzati ciklusban nem szavazzák meg a költségvetést, mert az a kormány támogatásával volna egyenlő.

"Az SZDSZ nem megszavazza, hanem átengedi a költségvetést" - mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Véleménye szerint ez úgy történik, hogy a költségvetési szavazáskor az SZDSZ vezető politikusai majd a büdzsé ellen szavaznak, de sok frakciótag nem lesz bent a teremben - még az MDF-től is lesznek hiányzók -, így a kormányoldal többséget kaphat.

A politológus szerint Gyurcsány különböző lobbicsoportokon keresztül "fogja meg" az SZDSZ-t, ezzel pedig elérheti a költségvetés megszavazását. "Ez a miniszterelnöknek azért is lesz előnyös, mert pártjában megerősödhet a jövő évi tisztújító kongresszus előtt" - tette hozzá az elemző, aki biztos abban, hogy a költségvetés "átmegy" az Országgyűlésben, csak annak formája lesz kérdéses.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!