Hírek

2008.08.10. 17:47

A magyar repülőtér is megérzi a kerozin árának emelkedését

A légikikötő üzemeltetőjét a járattörlések és a magyar gazdasági helyzet is sújtja.

Boda V.

A magas üzemagyagárak miatt gyorsan romló légiközlekedési iparági helyzet a Budapest Airportot (BA) is sújtja – jelentette ki Szollár Domokos szóvivő. Hozzátette, a repülőtér üzemeltetőjét a spórolásra kényszerült légitársaságok járattörlései, valamint a magyar gazdasági helyzet is sújtja.

„Az elmúlt egy-két évben nem nőtt a belföldi kereslet, a piac gyengesége miatt a SkyEurope diszkont légitársaság el is hagyta a magyar piacot” – mondta. A helyzet javítására azonban új kedvezményeket nem nyújt a BA a légitársaságoknak. „A repülőtér üzemeltetője újabb kedvezmények biztosításán nem gondolkodik, az alkalmazott ösztönzőrendszer kellő kedvezményeket nyújt” – véli a szóvivő.

A jelenlegi kedvezményrendszer szerint, ha egy légitársaság úgy határoz, hogy új célállomással növeli a Ferihegyről elérhető városok listáját, akkor egy éven keresztül egyáltalán nem kell leszállási díjat fizetnie, a második évben ötvenszázalékos, a harmadik évben pedig 25 százalékos kedvezményben részesül.

A BA bevételeinek legnagyobb százalékát ma is a légitársaságok adják, a nemzetközi repülőterek azonban már nem csak leszállóhelyek, hanem kereskedelmi, szolgáltató és ingatlanfejlesztő központok is egyben. Ez a folyamat már a Budapest Airportnál is elindult – mondta Szollár Domokos.

Eredményének jelentős romlásáról számolt be a hónap elején két kelet-európai légitársaság: a horvát Croatia Airlines és a lengyel LOT. A horvát légitársaságnál a bevétel ugyan 14,5 százalékkal nőtt, tényleges nyeresége azonban csak harmada az előző évinek. A nyereség csökkenését az üzemanyag árának jelentős emelkedésével indokolták. A lengyel LOT-nál még rosszabb a helyzet. Ott az első hat hónapban 129 millió zloty (9,36 milliárd forint) veszteség keletkezett, s az év hátralévő részében is hasonló teljesítményre számítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!