Hírek

2008.08.14. 10:33

A spanyolok erősítik a doppingellenes harcot

Spanyolországnak eltökélt szándéka, hogy erősítse a doppingellenes harcot, mert csak így lehet esélye arra, hogy elnyerje a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát – jelentette ki csütörtökön Pekingben Mercedes Coghen, a pályázat irányítója.

mti

A spanyolokat igen érzékenyen érintette, hogy Maribel Moreno kerékpáros doppingtesztje pozitív lett, noha az elmúlt hat hónapban  hatszor is ellenőrizték. Coghen „a spanyol sporton esett szégyenfoltnak” nevezte Moreno esetét, korábban Jaime Lissavetzky sportminiszter egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy börtönbe csukatja a doppingolókat.

Moreno rövid időn belül már a harmadik spanyol kerekes, akinél harmadik generációs EPO használatát mutatták ki. Az olimpia előtt néhány héttel, a Tour de France-on Moises Duenas Nevado és Manuel Beltrán bukott meg hasonló okból a doppingvizsgálaton. Moreno ügye kapcsán a nemzetközi szövetség elnöke, Pat McQuaid kedden azt állította, hogy a spanyolok nem lépnek fel elég erélyesen a tiltott teljesítményfokozó szerek használata ellen, sőt, folyamatosan megvédik a doppingügybe keveredett versenyzőket.

Mercedes Coghen emlékeztetett arra, hogy a spanyol hatóságok az olimpiai pályázatot is szem előtt tartva indítottak nagyszabású doppingellenes harcot, miután lelepleztek egy olyan hálózatot, amely főleg kerékpárosokat látott el tiltott szerekkel. Új, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) követelményeinek megfelelő doppingellenes törvényt is hoztak ennek érdekében.

Négy város, Chicago, Tokió, Madrid és Rio de Janeiro van versenyben a 2016-os nyári olimpia rendezési jogáért. A végső döntést 2009. október
2-án Koppenhágában hozzák nyilvánosságra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!