Hírek

2008.08.23. 07:00

Átmentené a zene élményét

Szombat este nyolctól teltházas koncertet ad a Margitszigeten a rock and roll hazai pápája, Fenyő Miklós.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="270"] Fenyő Miklós: a hőskorban még élményszámba ment, ha játszani kezdett egy zenekar
[/caption]– Más lesz ez a koncert, mint az előzőek?
– Minden fellépés különbözik az előzőektől, de a mostaniba különösen sok aktualitás zsúfolódott. Nem véletlenül lett a címe Film Színház Muzsika. Ennek az egykori, népszerű hetilapnak a címe ugyanis hűen tükrözi mindazt, ami mostanság kitölti az életemet. Forgatjuk a Made in Hungária című filmet, az ennek alapjául szolgáló musical hatalmas színházi siker, a muzsika fontosságát pedig ugye nem kell magyaráznom?

– Hogy állnak a filmmel?
– Háromnegyed részben már leforgattuk, szeptemberig pedig az összes jelenet celluloidra kerül. Az engem alakító főszereplő, Szabó Kimmel Tamás nagyon tehetséges, kiválóan énekel és roppantul érdekli a kor, amelyben a szerepe szerint mozognia kell. Elmondtam neki, hogyan éltem meg a hatvanas éveket, s miként látom most az akkori önmagamat.

– Ön is feltűnik majd a filmben?
– Ezt még nem döntöttük el véglegesen, de most úgy néz ki, hogy igen. Azt tervezzük, a film végén lépek majd színre, valahogy úgy, hogy lám, itt az egykori lázadó srác.

– Mai koncertjére két vendéget hívott: Mészáros Árpád Zsoltot és Lolát. Miért esett rájuk a választás?
– Árpit még Nyíregyházáról ismerem. Egy évadot játszott a Made in Hungáriában, s amikor az utolsó előadásra engem is meghívtak, hogy játsszam el Jerry Lee Lewist, azonnal láttam, hogy nagyon tehetséges fiatalember, jó vele egy színpadon lenni. Lolát a filmben szerettük volna szerepeltetni, de ez sajnos nem jött össze. Ettől függetlenül őt is nagy tehetségnek tartom, s minden bizonnyal emlékezeteset nyújt majd a Margitszigeten.

– Ön mindig nagy nosztalgiával beszél a hatvanas élvekről. Mit mentene át a mába?
– Talán a zene alkalmiságát. Manapság mindenhonnét ömlik a különböző színvonalú muzsika, s ez valahogy lefokozza a zene jelentőségét. A hőskorban még élményszámba ment, ha játszani kezdett egy zenekar. Ezekhez a különleges pillanatokhoz össze kellett jönni, egymásra kellett találni. Ma ez az, amit a leginkább hiányolok.

Névjegy

Születetett: 1947. március 12-én.

Pályája: Hungária együttes megalapítása (1967), Ki Mit Tud? győzelem (1968). 40 év alatt 27 nagylemez, mindegyik arany vagy platina, és az ötmillió eladott hanghordozó után kapott gyémánt.

Elismerései: a Táncdalfesztivál közönségdíja (1968), a Tánc- és Popdalfesztivál nagydíja (1981), Victor-díj az egymillió eladott lemezért (1986), eMeRTon díj (1990), Aranyzsiráf díj (1991), Huszka Jenő díj (1996), Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2004).

Pályája: Hungária együttes megalapítása (1967), Ki Mit Tud? győzelem (1968). 40 év alatt 27 nagylemez, mindegyik arany vagy platina, és az ötmillió eladott hanghordozó után kapott gyémánt.

Elismerései: a Táncdalfesztivál közönségdíja (1968), a Tánc- és Popdalfesztivál nagydíja (1981), Victor-díj az egymillió eladott lemezért (1986), eMeRTon díj (1990), Aranyzsiráf díj (1991), Huszka Jenő díj (1996), Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2004). Fenyő Miklós: a hőskorban még élményszámba ment, ha játszani kezdett egy zenekar Fenyő Miklós -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!