Hírek

2008.08.12. 17:31

Az agráriumnak gyengébb forintra lenne szüksége?

Az MSZP képviselője leszögezte: a beruházások értéke azért csökken az erős forint miatt, mivel az uniótól kapott támogatás forintban kevesebbet ér, mint amivel előzőleg számoltak a gazdálkodók.

V. M.

„A magyar agráriumnak a jelenleginél gyengébb forintárfolyamra volna szüksége ahhoz, hogy exportlehetőségeit és az unió kínálta beruházási többletet optimálisan ki tudja használni” – mondta Magda Sándor.

Az MSZP képviselője leszögezte: a beruházások értéke azért csökken az erős forint miatt, mivel az uniótól kapott támogatás forintban kevesebbet ér, mint amivel előzőleg számoltak a gazdálkodók. A támogatások jelentős hányada, mintegy 1,3 milliárd euró ugyanis az uniós kasszából érkezik. Ezt az összeget 248 forintos árfolyammal számolva 314 milliárd forintra kalkulálták korábban, ám a forint erősödése miatt ez lényegesen kevesebb lehet.

„Ezért ágazatok szűnhetnek meg a mezőgazdaságban, és nőhet a vidéki munkanélküliség” – hangsúlyozta. Szerinte gyengébb forintárfolyam esetén nem kellett volna szembenézni sem a meggy-, sem a dinnye-, sem az almaválsággal, de várhatóan még a szőlő felvásárlási árát is negatívan befolyásolja majd az erős forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!