Hírek

2008.08.09. 13:24

Az elátkozott filmek műhelye

Morgan Freeman hétfőn súlyos autóbalesetet szenvedett el a memphisi országúton. A színész először intenzív osztályra került, ám azóta sokat javult az állapota. Freeman Batman szövetségesét alakítja a Sötét Lovag című filmben. A rejtélyhívők rögtön megjegyezték: ez már a sokadik csapás, ami a produkciót sújtja.

Kun T.

[caption id="" align="alignleft" width="221"] Morgan Freeman hétfőn súlyos autóbalesetet szenvedett el a memphisi országúton.
[/caption] A legnagyobb ezek közül Health Ledger tragikus halála volt. A Jokert  alakító fiatal színésszel az év elején véletlen gyógyszer-túladagolás végzett. A Batmant játszó Christian Bale-t szintén nem kerülte el a rossz sors. A múlt hónapban letartóztatták, miután állítólag kezet emelt anyjára és nővérére. Ám nem csak a Sötét Lovagra vetülnek árnyak, a rajongók számos filmről és szerepről tudni vélik, hogy átok lengi körbe őket.

Az egyik leghíresebb a Superman-átok. George Reeves, aki először alakította a legyőzhetetlen hőst, 1959-ben öngyilkosságot követett el két nappal az esküvője előtt. Christopher Reeve, a legismertebb Superman, aki 1995-ben lebénult egy lovasbalesetben, 2004-ben szívelégtelenségben elhunyt. Még szomorúbb Lee Quigley története. Az 1978-as mozifilmes feldolgozásban a bébi Supermanként feltűnő gyermek tizennégy évesen vesztette életét, miután véletlenül oldószereket lélegzett be.
Vannak filmek, melyek esetében adja magát a misztikus magyarázat.

Ilyen az egyik legismertebb filmes szellemtörténet, a Poltergeist – A kopogó szellem. Rejtélyes módon az első epizód bemutatása és a harmadik rész premierje között eltelt mindössze hatéves időszakban (1982–1988) négy szereplő is életét vesztette. Közülük ketten igen fiatalon.

Az első részben a szellem által kísértett család legidősebb gyermekét alakító 22 éves Dominique Dunne-t barátja féltékenységi rohamában megfojtotta. A második rész ördögi prédikátoraként feltűnt Julian Becknél gyomorrákot diagnosztizáltak a forgatás után, a premiert már nem élte meg. Filmbéli partnerét, Will Sampsont 1987-ben érte utol az átok. Az 53 éves színész veseelégtelenségben hunyt el. A negyedik áldozat Heather O''Rourke volt. A tehetséges gyermekszínész Carol Anne-t alakította a filmtrilógiában. Sajnos ő sem érte meg a harmadik rész premierjét, annak forgatása közben halt meg egy fel nem ismert, vele született rendellenesség következtében. Mindössze 12 éves volt.


A közelmúlt magyar átkai

Magyarországon is vannak filmek, amelyeket mintha átok sújtana. A legutóbbi ilyen eset a Cannes-ban is díjazott Delta című filmmel történt.  A főszereplő Bertók Lajos a forgatás közben váratlanul meghalt. Később a forgatási helyszínen, a romániai Duna-deltában kitört madárinfluenza-helyzet gátolta a film befejezését.

Tarr Béla sem volt sokkal szerencsésebb A londoni férfi című filmjével. Előbb a szponzorok késtek a film finanszírozásával, majd a francia koproducer, az ötvenéves Humbert Balsan követett el váratlan öngyilkosságot. A sorscsapások miatt végül három évvel később készült el az alkotás, mint ahogy azt eredetileg tervezték. A magyar médiában meg is kapta a találó jelzőt: ez lett „Tarr elátkozott filmje”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!