Hírek

2008.08.15. 14:41

Bambusztortával ünnepel a bécsi állatkert kispandája

A jövő héten ünnepli első születésnapját a schönbrunni állatkert sztárja, Fu Long. Az egykor alig 100 grammos apróság mára virgonc kisdiákká cseperedett.

Cs. E.

A kispanda születése Európa-szerte egyedülálló tenyésztési siker, mivel mesterséges beavatkozás nélkül fogant. Yang Yang és Long Hui kölyke tavaly augusztus 23-án jött a világra – alig 100 grammosan és 10 centisen. Másik különlegessége, hogy jobb hátsó mancsa hófehér, míg a pandáknak rendszerint tiszta fekete a lábuk.

A ma 120 centis, 18,5 kilós kíváncsi szőrgombóc gondozóitól egy sárgarépából és bambuszból álló tortát kap születésnapjára, amelyet azonban nem biztos, hogy el is fogyaszt majd. A pandák ugyanis 14 hónapos korukig elsősorban anyatejen élnek, bár közben már meg-megkóstolják a bambuszleveleket is. Kifejlett testmagasságukat és a 100 kilót is meghaladó tömegüket 4-5 éves korukra érik el.

A bécsi kispanda most egy virgonc kisgyerekhez hasonlítható, akit minden érdekel, és aki mindent kipróbál. Különösen azt szereti, amikor a gondozók lapáttal és seprűvel felszerelkezve megjelennek a kifutóban – ilyenkor ugyanis el lehet lopni a vödröket. A schönbrunni pandák egyébként a kínai állam tulajdonában állnak, így Kína dönti el, hova kerülnek. Az a második születésnapján dől el, hogy Fu Long az osztrák fővárosban maradhat-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!