Hírek

2008.08.15. 09:47

Barátságuk tönkrement a kirekesztő szemlélet miatt

Olvasónk búcsút inthet egy új barátságnak, mert a másik a Meleg Büszkeség-napi felvonulás kapcsán megjegyzést tett a tüntetőkre. Szerinte otthon kellene maradniuk.

Rados Virág

A gyülekezés szabadsága mindenkit megillet – mondta ügyvéd szakértőnk. Ez alkotmányos jog (benne van a Magyar Köztársaság Alkotmányában). A „mindenki” pedig azt jelenti: nemre, fajra, etnikumra, szexuális hovatartozásra való tekintet nélkül bármilyen csoport bejelenthet például felvonulást a rendőrségen. S ha megkapja rá az engedélyt – márpedig a melegek megkapták –, szabadon élhet is e jogával. Abban senki nem zavarhatja, korlátozhatja.

A melegek békés felvonulása csaknem negyvenéves történelmi múltra tekint vissza. A gyökerek 1969-ig vezetnek, amikor június 27-én egy New Yorkhoz közeli bár meleg törzsközönsége, megelégelve a hatalom folytonos zaklatását, szembeszállt a rendőrséggel. Az első Meleg Büszkeség Napján rendezett felvonulást 1970. június 29-én tartották New Yorkban.

Az ünnep azóta több országban valóságos népünnepéllyé, parádévá nőtte ki magát. Berlinben, Kölnben, Londonban rengeteg meleg és szimpatizáns vonul utcára ilyenkor, hirdetve, hogy a homoszexuálisoknak ugyanolyan jogaik vannak, mint heteroszexuális társaiknak.

Nálunk és a volt keleti blokk több országában az utóbbi években tiltakozás, ellentüntetés, atrocitások fogadják a békés felvonulókat. Ez a magatartás a jobboldali eszmék terjedésének tudható be, és előítéleteken alapul. A melegek sokak tévhitével ellentétben senkinek sem okoznak lelki károsodást – mondja a pszichológus. Melegnek lenni nem hiba, hanem egyszerűen beállítódás. Egyes feltételezések szerint a saját nemük iránt érdeklődők vonzalma javarészt genetikai sajátosságokon alapul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!