Hírek

2008.08.07. 16:28

Bevonhatnák a rákszűrésbe a védőnőket is

Kökény Mihály szocialista politikus vitatja is, meg nem is a sokat idézett ÁSZ-jelentést.

V. M.

„Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) adott megfontolandó tanácsokat az egészségügyi szűrési rendszerről, de vannak vitatható megállapításai is” – mondta Kökény Mihály. Az MSZP szakpolitikusa ilyennek nevezte azt, hogy a szűréseket követő kezeléseknél nincs szükség finanszírozási korlátokra. A járóbeteg-ellátás során ugyanis a kiszűrt betegek ellátása nem gond, hiszen a szakrendelők nem is mindig használják ki a rendelkezésre álló keretet. Szerinte az sem valós, hogy túl sok a mammográfiás vizsgálóállomás, hiszen az a jó, ha ez a fajta vizsgálat minél „lakosságközelibb”. Ugyanakkor Kökény is rábólintott az ÁSZ azon megállapítása, hogy méhnyakrákszűréseket a szakorvos mellett védőnő is végezhessen, mint több európai országban.

„Az egészségügy olyan válságba jutott a Gyurcsány-kormány hibájából, amelyből már csak kormányváltással lehet kikerülni” – mondta Kupper András. A fideszes politikus szerint az ÁSZ szűrőprogramokkal kapcsolatos kifogásaira sincs válasza a kormánynak. Ugyanis jelenleg az emberek csekély hányada jut el rákszűrésre. Aki eljut és betegséget állapítanak meg nála, az sorban áll a betegágyért, az onkológiai osztályokon pedig gyakran nem kapja meg a gyógyszereit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!